• Bas Czerwinski

Wethouder verrast door initiatief A12-opritten

MAARN Wethouder Henk Veldhuizen (CDA) is onprettig verrast door een tweetal aangenomen moties door buurgemeentes Woudenberg en Leusden. Beide gemeenten willen dat het Meubin-terrein in Maarn wordt gebruikt als extra op- en afrit voor de A12. Extra boos is de wethouder op de houding van de Provincie. ,,Door deze aandacht is de Provincie voornemens om dit toch weer te gaan onderzoeken, terwijl dit al meermaals is gedaan. De uitkomsten: het is desastreus voor Doorn", verklaart Veldhuizen.

 

Marc Satijn

 

De Provincie wil het terrein aan de Amersfoortseweg gaan gebruiken om de verkeerstoestroom van en naar de A12 te bevorderen. ,,Per toeval kwam een medewerker van mij met de stukken aanlopen. Wij wisten hier dus niets van", licht de wethouder toe. Het plan kan dan ook niet op steun kan rekenen vanuit de Heuvelrugpolitiek. ,,Ik snap dat Woudenberg en Leusden een oplossing willen voor de drukte op de N226, maar voor ons betekent het dat Wijk bij Duurstede nog meer door Doorn komt. Volgens mij wordt niemand hier gelukkig van", aldus Veldhuizen.

 

EXCUSES Inmiddels heeft de wethouder contact gehad met zijn collega wethouders. ,,Ik heb ze op deze verrassing aangesproken en heb excuses ontvangen." Ook heeft Veldhuizen contact opgenomen met de Gedeputeerde van de Provincie, over hoe het kan dat -ondanks dat ze elkaar wekelijks spreken- dit nog niet op zijn bureau terecht is gekomen. ,,We zullen ook nog een brief sturen waarin wij melden dat we erg teleurgesteld zijn dat de Provincie ons op deze manier verrast."

 

EERDER De extra op- en afritten voor de A12 aan de westzijde van Maarn zijn al langer een punt van discussie. Eerder dit jaar kwam CU-statenlid Arne Schaddelee al met een pleidooi voor een tweezijdige ontsluiting van de A12 bij Maarn, om de verkeersdruk op het centrum van Maarsbergen te verminderen. Volgens Schaddelee had de provincie een historische kans, aangezien het pand van Meubin nog steeds te koop staat. Gedeputeerde Verbeek vond toen echter dat zo'n nieuwe oprit in oostelijke richting te veel nadelen vertoonde, onder andere voor het landschap en de natuur. Een motie van Schaddelee haalde het dan ook niet.. Ook zou er volgens Veldhuizen uit recent onderzoek zijn gebleken dat deze voorziening geen positieve gevolgen met zich mee brengt. ,,Het is dus vreemd dat de Provincie dit overweegt."

 

De wethouder heeft niet verzocht om steun van de Gemeenteraad in zijn stappen richting de Provincie. ,,Ik ben voldoende op stoom en ik voel voldoende steun om dit zelf verder aan te pakken." Of de Provincie toch een ander besluit zal nemen dan dat Veldhuizen hoopt, is niet bekend. Alhoewel de wethouder daar niet op rekent.