Wethouder komt met voorstel voor De Woerd

DRIEBERGEN Als de gemeenteraad akkoord gaat, mag eigenaar Eegh van Arkel van landgoed De Woerd een groot deel van het voormalige gemeentelijke composteerterrein aan zijn terrein toevoegen. Van Arkel gaat meebetalen aan de verwijdering van de verharding zal het terrein omvormen naar natuur. In ruil daarvoor, mag hij van de oude schaapskooi een beheerderswoning maken. Verder krijgt Van Arkel toestemming om een schuur te bouwen.

Michiel Schaaij

PROTEST Als gevolg van protesten van omwonenden heeft wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) de mogelijkheid om nog een extra woning op het landgoed te mogen bouwen uit het voorlopige bestemmingsplan gehaald. Ook de belangengroepen Tussen Heuvelrug en Wetering, Milieuzorg Zeist en de Dassenwerkgroep Utrecht & 't Gooi hebben zich tegen die extra bebouwing in het natuurgebied nabij de A12 verzet.

ILLEGAAL Wethouder Boonzaaijer en burgemeester Frits Naafs beloofden vorige week dat de gemeente in de toekomst overtredingen van het bestemmingsplan zal gaan aanpakken. In het verleden kaartte één van de buren van het landgoed tevergeefs een aantal vermeende onrechtmatigheden aan. Het ging onder andere om gasleidingen en om een paardenstal met bijbehorende paardenbak.

PARCOURS Verder zou er op landgoed De Woerd sprake zijn van een illegaal aangelegde vijver, een ten onrechte gekapt stukje bos, de sloop van een oude houtwal en de aanleg van een hindernisparcours voor ruiters en paarden. De gemeente trad echter niet op. Afgelopen zomer beklaagde indiener Toon van de Sande zich voor de open microfoon van de gemeenteraad over die weigerachtige houding.

WEGGEVERTJE Over de toekomst van een ander deel van het gebied bij De Woerd bestaat nog geen duidelijkheid. ,,We hebben geprobeerd om de rest van het bos aan een natuurorganisatie te verkopen. Die willen het graag hebben, maar dan wel voor niks", zegt Boonzaaijer. Voor weggevertjes voelt de gemeente echter niets. ,,Bovendien: voor niks weggeven mag helemaal niet volgens de Wet Markt en Overheid", aldus de wethouder.