• Gerwin van Luttikhuizen

Wellicht nieuwe kans voor woningen Zuylestein

LEERSUM Er gloren nieuwe mogelijkheden voor woningbouw bij landgoed Zuylestein. Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) voert overleg over een bedrijfsverplaatsing van de veehouderij aan de Rijksstraatweg 1, naast het kasteel. Er wordt gekeken naar een plek langs de Gooyerdijk in Leersum en naar enkele locaties buiten Utrechtse Heuvelrug. Ook de provincie is betrokken bij de gesprekken over bedrijfsverplaatsing.

Michiel Schaaij

Op de vrijkomende agrarische gronden langs de Rijksstraatweg zou dan wellicht de door Zuylestein felbegeerde huizenbouw kunnen plaatsvinden. Overigens heeft het Heuvelrugcollege dinsdag wel een omgevingsvergunning verleend voor een nieuwe stal voor negenhonderd geiten voor de veehouder, die met zijn bedrijf de overstap van koeien naar biologische melkgeiten wil maken.

STANKOVERLAST Mocht die geitenstal daadwerkelijk worden gerealiseerd op het agrarische terrein langs de Rijksstraatweg, dan moet de omgeving wel rekening houden met stankoverlast, vreest wethouder Boonzaaijer. Maar omdat de GGD een positief advies heeft verstrekt, waren er voor de gemeente geen rechtsgronden om de omgevingsvergunning te weigeren.

PROTESTEN Boonzaaijer benadrukt dat B en W de voorkeur hebben om de veehouderij naar elders te verplaatsen. Voor eigenaar Jemima de Brauwere van landgoed Zuylestein zou bedrijfsverplaatsing een uitkomst zijn. Zij is op zoek naar economische draagvlak voor het landgoed en probeerde vorig jaar tevergeefs om vijf woningen aan de Nieuwe Steeg te realiseren. Na protesten van omwonenden stak de Heuvelrugpolitiek een stokje voor die plannen.