• Lieve is enthousiast over het project .

    Corina Blommendaal

Week van de Voeding op CBS De Sterrenboog

DOORN Deze week besteedt de CBS De Sterrenboog uitgebreid aandacht aan gezonde voeding maar bijvoorbeeld ook het verspillen van voedsel. In alle groepen maken de leerkrachten deze week gebruik van online lesmateriaal en krijgen de leerlingen gastles over hoe voedsel door je lijf gaat. Want wie weet nu precies hoeveel suikerklontjes er in veel voorkomende drankjes en tussendoortjes zitten? Er wordt van alles duidelijk over wat gezonde voeding met je lichaam doet.

Corina Blommendaal

De school besloot zelf een week te organiseren, dus niet aan te haken op een landelijk initiatief, en activiteiten te bedenken die leerzaam en leuk zijn voor alle leerlingen. ,,In samenwerking met de Albert Heijn in Doorn hebben we als Ouderraad bedacht om samen met deze supermarkt deze week te houden. Om meer aandacht te besteden aan gezonde voeding", vertelt de juf van groep 5. Lieve zit in deze groep en weet heel goed te vertellen waarom dit belangrijk is. ,,Anders ga je niet goed leven en kan je niet meer vooruit komen, word je heel slap en van voeding krijg je energie."

Groente, fruit en vezels zijn belangrijk, weet Lieve ,,Ik vind zelf appel heel lekker maar ook snoeptomaatjes, en dat neem ik ook mee naar school." Op woensdag is het fruitdag en is het de bedoeling dat iedereen fruit meeneemt. Maar bijvoorbeeld een boterham met gezond beleg is ook goed. Is het nu zo dat alleen op school hierop gelet wordt en thuis minder? ,,Ik vind het thuis ook wel belangrijk, maar het is wel fijn om soms een snoepje te eten", vindt Lieve. ,,Dat is dan ook extra lekker, als het niet zo gewoon is."

GEZONDE LUNCHES De overblijfmoeder is goed te spreken over wat ze de kinderen tussen de middag ziet eten. ,,De meeste kinderen eten boterhammen met worst of kaas en ook druiven, worteltjes, snoeptomaatjes of komkommer. Drinken is vaak gewoon water of melk. Soms hebben ze iets van een wrap mee waar van alles in zit. Ik zie dat de kinderen er bewust mee bezig zijn en het ook lekker vinden om gezond te eten."

Vanuit de ouderraad is er al jaren aandacht voor gezonde traktaties. ,,Het mag feestelijk zijn, maar ook verantwoord", vertelt de overblijfmoeder, die vier jaar lang in de ouderraad zat. ,,Ook houden we rekening met allergieën. En natuurlijk moeten lekkere dingen ook kunnen, zoals pepernoten met Sinterklaas. Het is meer dat we bewust omgaan met wat er wordt gegeten en gedronken. Kinderen vinden popcorn en een appeltje net zo feestelijk als cupcakes."

PROEF-PROEFJES De hele week zijn er activiteiten, zoals een presentatie van hoe het voedsel door het lijf gaat, proefjes met hoeveel suiker er in verschillende soorten eten en drinken zit. ,,Ook gaan we bijzondere vruchten proeven en kijken waar ze vandaan komen", vertelt de juf. ,,In de bovenbouw wordt gekookt uit een 'black box', wat betekent dat de kinderen creatief zijn en iets lekkers maken met allerlei producten. Hier zit de gedachte achter dat restjes uit de koelkast ook allerlei mogelijkheden bieden." Ook is er extra aandacht voor bewegen deze week, wat een onmisbaar onderdeel is van gezond leven. ,,We maken muziek met ons eigen lichaam, dat heet bodypercussie", vertelt Lieve.