• Pander Roskam
  • Mijn BuurtWelzijn

Website Mijn BuurtWelzijn kostte gemeente duizenden euro's

HEUVELRUG De invoering van Mijn BuurtWelzijn is mislukt. De Utrechtse stichting heeft de website te koop gezet en de gemeente trekt de stekker uit de Heuvelrugse deelname. Of andere gemeenten zich ook terugtrekken, is nog niet duidelijk. Het geflopte digitale project heeft de gemeentekas bijna 37 duizend euro gekost.

Michiel Schaaij

Ruim drie jaar geleden werd Mijn BuurtWelzijn in de Heuvelrugdorpen uitgerold. Het was de bedoeling dat de website onbetaalde vraag en aanbod op het gebied van zorg, welzijn en leefbaarheid bij elkaar zou brengen. Direct na de aanbesteding stak het vorige college daar 17 duizend euro in.

ENQUÊTE Binnen twee jaar na de introductie van Mijn BuurtWelzijn moest al extra geld worden bijgelapt. Het college betaalde bijna 20 duizend euro voor ,,verbeteringen" van de website. In 2018 hield de gemeente een digitale enquête over de ervaringen van de gebruikers. Wat de uitkomsten daarvan waren, werd nooit bekend gemaakt.

GEBRUIKERS Volgens zorgwethouder Hans Waaldijk (Open) deden 117 mensen aan de enquête mee. Dat aantal is te klein om representatieve uitspraken te doen, aldus Waaldijk. Begin dit jaar was Mijn BuurtWelzijn nog in twee dorpen actief. De gebruikers worden volgens de wethouder niet gedupeerd, want ,,er zijn voor hen voldoende alternatieve platforms beschikbaar".

CONSEQUENTIE De gemeente heeft intussen meer dan genoeg van het mislukte initiatief. Waaldijk laat weten dat het college op dit moment geen geld meer in dit soort digitale platforms wil steken. Nadat de eigenaren van Mijn BuurtWelzijn hun site te koop zetten, trok ook CDA-raadslid Teunis Reedijk zijn consequenties. ,,Voordat ik meeverkocht ga worden, trek ik mij terug van deze site", grapte hij.

VRIJWILLIGERS Bij de introductie van Mijn BuurtWelzijn eind 2015 waren de verwachtingen nog hooggespannen. Zo werd gedacht dat de website vraag en aanbod van vrijwilligerswerk eenvoudig bij elkaar zou brengen. Volgens een ronkend gemeentelijk persbericht zou Mijn BuurtWelzijn de kracht in de dorpen vergroten en inwoners met elkaar verbinden. Maar het initiatief bleek onvoldoende aan te slaan.