• Ook vorig jaar was de lachworkshop een groot succes

    Buurthuis De Brug

'We moeten meer lachen'

DRIEBERGEN 'Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen'. Deze gevleugelde uitspraak van het duo Bassie en Adriaan is bij veel mensen bekend. Toch lachen we te weinig. Dat vindt Evita Hendriks van Buurthuis de Brug. Daarom houdt het buurthuis in augustus een lachworkshop onder leiding van Jan Diederen.

Danny van der Linden

,,Jan Diederen is een expert op het gebied van lachen", vertelt Hendriks. ,,Hij heeft in 2002 een lachepidemie veroorzaakt op het comedyfestival van Cork." heeft in Kampen in de jaren '90 Theater gestudeerd en heeft daarna 24 jaar in Ierland professioneel als clown, acteur, dramadocent en groepsleider gewerkt.

LACHOEFENINGEN Nu geeft Diederen dus workshops lachen. Ook Buurthuis de Brug verwelkomt Diederen graag. ,,Lachen staat centraal in deze workshop waarin bijna alles mag en niets moet. Een makkelijke mix van lachoefeningen, drama-oefeningen, gekke oefeningen, die erop gericht is samen vooral heel veel lol te maken", voorspelt Evita Hendriks. ,,Lachen is heel gezond. En hoe meer je lacht, hoe knapper je wordt."

,,Bij Buurthuis de Brug is het overigens altijd al een gezellige boel", zegt Hendriks. ,,Steeds meer mensen weten ons te vinden voor een kopje koffie of thee. We organiseren ook regelmatig leuke activiteiten of uitjes voor mensen van alle leeftijden." Zo ging onlangs een bus vol Driebergenaren naar de Botanische tuinen in Utrecht en kwamen maar liefst veertig kinderen af op de buitenspeelmiddag die het buurthuis organiseerde. ,,Het was een gezellige chaos", herinnert Hendriks zich.

ENDORFINES Buiten het feit dat lachen leuk is, blijkt het ook daadwerkelijk gezond te zijn. Er is onderzoek gedaan na een uur lang Lach Workshop. Daaruit blijkt dat na het opwekken van de lach een stofje met de naam endorfines wordt aangemaakt door het lichaam. Door dit stofje kunnen mensen pijn beter verdragen en vergeten ze hun zorgen. Endorfine is te vergelijken met een soort gelukshormoon. Mensen krijgen hierdoor meer zelfvertrouwen en staan positiever in het leven.

In Nederland zijn diverse soorten manieren om de lach op te wekken. Dit gaat van lachclubs, lachyoga, lachtrainingen, lachtherapie, lachweekenden naar lachgroepen. Meestal vinden de activiteiten plaats onder begeleiding van een Lachcoach, Lachtherapeute, Lachworkshop begeleider, Lachtrainer of Lachambassadeur.

INSCHRIJVEN De lachworkshop bij De Brug vindt plaats op 29 augustus om 14:30 uur. Mensen die zich op willen geven kunnen mailen naar info@buurthuisdebrug.com of bellen naar 0343-510366.

Ook is het altijd mogelijk het buurthuis binnen te lopen om een praatje te maken. Dan kunnen belangstellenden zich meteen opgeven voor de lachworkshop.

Deelname aan de workshop kost 3 euro 50.