• Elisabeth van Oostrum

'We hebben vrouwen hard nodig'

DOORN De lokale politiek saai? Helemaal niet, zegt oud-wethouder van D66 Elisabeth van Oostrum. ,,Wie in de gemeenteraad zit, bepaalt mede wat de gemeente doet." Wel hoopt ze dat meer vrouwen politiek actief worden en vrijdag 20 januari worden vrouwen uitgenogigd deel te nemen aaneen thema-avond.

Het zijn, zegt Van Oostrum, grote vraagstukken waarvan je niet direct denkt in je eigen gemeente wat mee te kunnen doen. ,,Toch is dat wel zo. In de lokale politiek worden veel maatregelen genomen die de verschillen tussen mensen juist verkleinen. En wie lid is van de gemeenteraad, bepaalt mede welke keuzes de gemeente daarbij maakt. Zo stelt de raad het lokale minimabeleid vast en de bijbehorende voorzieningen. Zoals kunnen sporten, bijscholingscursussen volgen, extra taallessen of mogelijkheden voor kinderen om naar de speelzaal te gaan. We doen het zo goed op de Utrechtse Heuvelrug omdat we met elkaar allerlei initiatieven ondernemen. Met de bewoners en alle vrijwilligers. Zoals de 1 euro winkel en de snuffelschuren. Dat maakt de Utrechtse Heuvelrug zo bijzonder. Dat we het samen doen."

Elisabeth van Oostrum hoopt dan ook dat meer vrouwen in de lokale politiek actief worden. Tijdens een informatiebijeenkomst, onlangs gehouden in Doorn, waar zij vertelde over haar werk als wethouder, was een aantal vrouwen al enthousiast. ,,Er zijn zoveel mogelijkheden en interessegebieden: werk, zorg, jeugdzorg, sport, cultuur. De gemeente werkt dorpsgericht, met zorg dichtbij huis zoals de sociale dorpsteams en zorgaanbieders uit dorp of regio. Als je voorstellen hebt tot verbeteringen op deze gebieden, dan is de lokale politiek de plek. Maar wie in 2018 raadslid wil worden, moet zich nu wel aansluiten bij een politieke partij. Je moet daarvoor namelijk een jaar lid zijn, dat is verplicht. Als je wil weten of het iets voor jou is, verschillende politieke partijen geven trainingen aan aspirant raadsleden. En het is helemaal niet saai", zegt Van Oostrum. ,,Echt meedoen aan het verbeteren van hoe de gemeente werkt, geeft niet alleen veel inzicht maar ook heel veel voldoening. Vrouwen brengen andere kennis en inzichten mee dan mannen. Dat hebben we hard nodig."

THEMA-AVOND Meedoen kan op vrijdag 20 januari om 20.00 uur in het Cultuurhuis In Doorn. Een aantal vrouwen uit verschillende politieke partijen organiseert dan een thema-avond met als doel vrouwen aan te moedigen actief te zijn in de gemeentelijke politiek. Maatschappelijke onderwerpen die vrouwen belangrijk vinden en die te weinig voorkomen op de politieke agenda worden dan ook besproken. Vrouwen én mannen zijn welkom die avond.