'We hebben een bruisend, 100-koppig koor'

Monique José Timmermans

HEUVELRUG ,,Een bruisend koor, waar mensen hard en met spirit repeteren. Wie een rustige avond wil hebben, moet thuis tv blijven kijken." Zo zette dirigent Loek van der Leeden 25 jaar geleden de toon bij de oprichting van het koor Song of Spirit. En al die jaren hebben de ongeveer honderd koorleden met dat enthousiasme een divers repertoire gezongen. Op 30 mei is het jubileumoptreden in de Joriskerk te Amersfoort.

,,Er is een enorme betrokkenheid van de leden bij het koor", menen voorzitter Ruth van Veldhuizen en bestuurslid Martino van Zoeren eensgezind. Elke dinsdag wordt er gerepeteerd in de Doornse Koningshof. ,,En je baalt als je een keer niet kunt. Vanwege het zingen, maar ook de gezelligheid erom heen."

Het hoogtepunt dit jaar is natuurlijk het jubileumconcert in de Joriskerk in Amersfoort op 30 mei. Alle koorleden, een twintig koppig orkest, The Martin Mans Formation en diverse solisten treden samen met het koor op, aanvang 20.00 uur. Zie voor kaartverkoop de website www.songofspirit.nl of bel 06-26662565. ,,'Song of Spirit' staat voor kwaliteit, enthousiasme, spirit en gezelligheid. Ons repertoire bestaat uit christelijke liederen, gospelsongs, stukken uit musicals en klassieke werken."

Het zingen op zich is een passie voor de koorleden. ,,Er wordt echt kwaliteit geleverd. En dan is het leuk om ergens naar toe te werken, een optreden dus." Het koor deelde het podium al met grote namen zoals Marco Bakker, Jan Vayne en Petra Berger en dat van de Veluwhal tot in de Doelen in Rotterdam. De huidige dirigent Vincent van Dam is telkens op zoek naar uitdagingen en vernieuwingen. Tijdens repetities worden dan ook regelmatig specialisten ingehuurd die met kleine groepjes de verdieping zoeken tijdens zangoefeningen. Ook worden stemtesten gedaan ,,Is de tenor wel echt een tenor?" Nieuwe leden zijn welkom. ,,Voor ieder koor is het de uitdaging om doorlopend te verjongen. Mannen en vrouwen die willen zingen, kunnen afspreken om naar de repetitie avond te komen om de sfeer te proeven."