• Edith Hazelzet
 • Edith Hazelzet
 • Edith Hazelzet
 • Edith Hazelzet
 • Edith Hazelzet
 • Edith Hazelzet
 • Edith Hazelzet
 • Edith Hazelzet
 • Edith Hazelzet
 • Edith Hazelzet
 • Edith Hazelzet
 • Edith Hazelzet
 • Edith Hazelzet

Watertappunt Broekhuizen geopend bij jubileumfeest Dorp & Natuur

LEERSUM Ter viering van het 50-jarig jubileum van de Vereniging voor Dorp en Natuur Amerongen-Leersum, werd zaterdagmiddag een watertappunt in gebruik genomen bij het toegangshek tot Landgoed Broekhuizen. De openingshandeling werd muzikaal omlijst door de Dixielandband 'New Friends of Swing'.

Edith Hazelzet

Heteerste, natuurlijk composteerbare, bekertje water werd door voorzitter René Munsters uitgereikt aan erelid Bas Rooseboom. Daarna toosten alle aanwezige leden met het water op de jarige vereniging. In september wordt tijdens de Grietmarkt bij molen 'Maallust' in Amerongen een tweede tappunt geopend, ook een geschenk van Dorp & Natuur aan de bevolking en passerende recreanten. De tappunten maken deel uit van het internationale project 'Join the Pipe': voor elke vijf tappunten die in de Westerse wereld worden geopend, wordt er eentje in een ontwikkelingsland geplaatst. ,,Kraanwater is lekker, gezond, veilig en goedkoop, en reduceert het gebruik van plastic waterflesjes. Dat past goed bij de natuurlijke en duurzame filosofie van onze vereniging", aldus Munsters.

Na de opening was het feest voor alle leden van Dorp en Natuur in de Londotuin, die er schitterend bij lag op de zomers aanvoelende dag. In de

heemtuinschuur, het eigen 'honk' van de vereniging, stonden koffie, thee en speciale jubileum petit fours klaar. Terwijl de muziek van de band uitwaaierde over de tuin gingen leden en (klein)kinderen er heerlijk hun gang. Voor de kleinsten was er een verhalenverteller die in een wigwam gemaakt van wilgentenen een feestelijk verhaal vertelde. De kinderen mochten ook waterbeestjes vangen in één van de vijvers. Enthousiast onderzochten ze hun vondsten: van kikkers, watersalamanders, geelgerande waterkevers tot libellenlarven - alles werd even enthousiast begroet en bekeken. Op diverse plekken in de tuin waren informatietafels ingericht over vleermuizen, vogels, maar deze middag werd er vooral genoten. Ook werden er twee buitengewoon actieve leden in het zonnetje gezet. Jana Verboom (werkgroep Jeugdeducatie en Natuurbeleving) en Marita Flikkema (werkgroepen uilen, padden en kampioen ledenwerver) werden benoemd tot 'Lid van verdienste' voor de bijzondere wijze waarop zij zich al vele jaren in hebben gezet voor de vereniging. Na de toespraken en huldigingen stond er een warm buffet klaar voor de tientallen vrijwilligers waarop de vereniging al vijftig jaar kan bouwen.

Ondertussen maakten bij het hek van Broekhuizen de eerste wandelaars gebruik van het watertappunt. Een stel uit Utrecht vulde, nietsvermoedend over de zeer recente opening, hun Dopperflessen. Munsters: ,,Dat is onze bedoeling. Het is toch heerlijk als je aan het wandelen of fietsen bent, dat je een fris flesje water kunt tappen." Hij kijkt tevreden terug op de dag: ,,Het was een leuk sfeertje, een echt feestje." De vereniging streeft in het lustrumjaar het aantal van duizend leden te bereiken, zodat zij nog breder gedragen invloed uit kunnen oefenen en activiteiten kunnen organiseren.

Meer informatie op www.dorpennatuur.nl.