• Wilco Willemse

Wandeling en kerstconcert in Amerongen

AMERONGEN In een oude monumentale tabaksschuur aan de Veenseweg is een van de zes informatiepunten gevestigd van Utrechts Landschap. Het moderne interieur van Tabaksschuur Amerongen is verrassend en eigentijds. Er valt binnen veel te ontdekken. Natuurlijk over de tabakshistorie, maar ook over wat er nog meer te vinden is in de omgeving. De Tabaksschuur is dan ook het startpunt voor verschillende wandel- en fietstochten langs al het interessants hetgeen Amerongen te bieden heeft.

Wilco Willemse

Utrechts Landschap beheert en beschermt natuur en cultureel erfgoed in de provincie Utrecht. Door het inrichten van infocentra worden bezoekers geïnformeerd over het werk van Utrechts Landschap. Uniek is de ligging van het infopunt in Amerongen. Het ligt vlakbij het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug, maar ook heel dicht bij de Nederrijn. Hoog en laag is daarom vaak het thema tijdens lezingen en wandelingen.

KERSTWANDELING Onder leiding van een gids start op zaterdag 16 december om 14.00 uur een kerstwandeling. Mieke van Barneveld, vrijwilliger van Utrechts Landschap: ,,Vanuit de Tabaksschuur loopt een prachtige route door het bos. De gids geeft onderweg interessante informatie voor het hele gezin. Er valt ook in de periode rond Kerst veel te beleven in het bos. Na een uur klinken er midwinterhoorns door het bos, een teken om terug te keren naar de Tabaksschuur. Daar wachten we de wandelaars dan op met warme chocolademelk en glühwein. Om de kerststemming er echt in te krijgen komt het Amerongse koor Voicemail hun kerstrepertoire zingen. Deelname is gratis en na de wandeling is er in Amerongen nog veel meer te doen. Er is kerstmarkt in het oude dorp en er zijn activiteiten rondom Kasteel Amerongen."

ACTIVITEITEN Gedurende het jaar zijn er veel meer activiteiten rond de Tabaksschuur, zoals dauwtrappen met Hemelvaartsdag of een wandeling tijdens 'Nacht van de Nacht' wanneer het extra donker is. En vorige maand was er de jaarlijkse houtveiling, waar gemerkte bomen worden geveild die door particulieren uit het bos gehaald mogen worden om bijvoorbeeld verwerkt te worden tot haardhout.

Voor kinderen zijn educatieve programma's ontwikkeld. Van Barneveld: ,,Er komen regelmatig klassen op bezoek. Wij gebruiken de methode Natuurwijs, waar kinderen leren hun zintuigen te gebruiken. Voelen, ruiken, zien, horen… Op elke plek in het bos ervaar je dat anders. En als kinderen met hun ouders in het weekend komen wandelen, hebben we 'kinderweetjeswandelingen'. Zo zijn ze actief tijdens een wandeling en leren ze spelenderwijs veel over het bos en de natuur."

WINKEL Van Barneveld is ook actief als verkoopster in het winkeltje in de Tabaksschuur: ,,Tijdens de openingsuren kunnen bezoekers hier natuurproducten als honing, jam, en vruchtensappen kopen. Maar we hebben ook haardhout uit het bos en natuurboeken en wandelkaarten. En natuurlijk kan er vóór of na het wandelen een kopje koffie gekocht worden."

Het infocentrum is geopend op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur.