• Hubert van Zanten

Wandelaars stuiten op afgesloten pad

LEERSUM Een van Leersums mooiste wandelpaden is begin deze maand van één kant afgesloten. Het gaat om het pad dat vanaf de poort van kasteel Broekhuizen naar de Tombe van Nellesteijn loopt. Op de Facebook pagina Leersum Toen & Nu reageert men verontwaardigd.

Hubert van Zanten

Omzoomd door monumentale eiken en beuken slingert het wandelpad, ook wel bekend als het Hoekendaalselaantje, zich een weg tussen de akkers door. Volgens sommigen het meest romantische wandelpad van Leersum. Het pad volgt hierbij deels de waterloop van de Schevickhovense Wetering. Het pad maakt onderdeel uit van het begin 19e eeuw aangelegde landschapspark van kasteel Broekhuizen, een rijksmonument.

Tot 2016 liep de Avondvierdaagse over het pad en was het tot 2017 onderdeel van het Utrechtpad en de Wandelroute Stichtse Dorpenpad. Van het eerste Regio Wandelpad is dit op de website aangepast. De kenmerkende schildjes zijn nog aanwezig, waardoor veel wandelaars die onbekend zijn in de omgeving opeens tegen een afgesloten poort aanlopen en een stuk moeten teruglopen.

DRIFT Vanaf het punt waar de Middelweg en de Nieuwe Steeg zich splitsen liep vroeger een pad naar het noorden, naar de Rijksstraatweg, waar nu het parkeerterrein van restaurant Darthuizen is. Deze drift is tot op de dag van vandaag nog terug te vinden door de bomenrijen. Vanaf 1970 is deze in onbruik gemaakt met de bouw van Dekkersbos. Het vormt nu de grens tussen de achtertuinen van Dekkersbos en het akkerland. Het is in eigendom van de gemeente en ook onderdeel van het Rijksmonument Broekhuizen.

Achter restaurant Darthuizen komt het wandelpad op de drift uit. Rechtsaf was uiteindelijk niet meer mogelijk. Linksaf liep je langs de bedrijfswoning van restaurant Darthuizen de parkeerplaats op naar de Rijksstraatweg.

RECHT VAN OVERPAD In 1990 is er een tweede bedrijfswoning gebouwd naast de eerste. Deze kwam midden op de drift te liggen. In de overeenkomst die destijds door de gemeente met Van Keken is gemaakt, is vastgelegd dat het pad openbaar moest blijven. Zo weet voormalig raadslid van de gemeente Leersum Ruud van Veenendaal te melden. Om deze reden kwam er een smal voetpad te liggen tussen beide woningen in met 'recht van overpad', zoals ook op de bouwtekening staat.

In 2017 werd het nieuwe wijkje Maximahof opgeleverd. Het wandelpad liep vanaf toen langs de achtertuin van de nieuwe bewoners. Linksaf betekende dat je nu tussen een heg en de achtertuin van een andere nieuwe bewoner liep. Hier is nu een poort geplaatst. Voor de poort, daar waar het wandelpad op de drift aansluit is deze afgesloten met hout. Verder terug in het bos staat een waarschuwing te lezen dat het wandelpad dood loopt.

Dorpscoördinator Harry van Dijk van Leersum heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug gevraagd om uit te zoeken of de afsluiting rechtmatig is.