• Op 1 juni 2012 droeg KeesJan Spijker, voorzitter van de HVL, de teruggevonden uil over aan burgemeester Naafs.

    Cees Keur

'Waar blijft de vierde uil?'

LEERSUM De originele uil van de Leersumse Uilentoren, die in 2012 na decennia van omzwervingen terug werd gebracht, ligt sindsdien in opslag bij de gemeente. Hoog tijd om het plan hem bij de toren te plaatsen weer op te pakken, vindt de Historische Vereniging Leersum.

Edith Hazelzet

 

HOETWAS, het tijdschrift van de vereniging (HVL) besteedde meermaals aandacht aan de geschiedenis van de Uilentoren. Deze werd in 1904 als folly geplaatst in het toenmalige Lombokpark en gebruikt als uitkijktoren. In het nummer van november 2012 wordt beschreven hoe één van de vier uilen in 1966 verdween en daarna werd vervangen door een replica. Pas toen de uil in 2012 werd teruggegeven, werd het mysterie van de verdwijning opgehelderd.

 

GEVLOGEN In 1966 bleken vier jonge fotografen van elders, die wel eens opdrachten in Leersum uitvoerden, de uil te hebben meegenomen. Eén van hen: ,,We waren die dag vroeg klaar en liepen rond met plannen om een persiflage te maken van West Side Story, de populaire film die een paar jaar eerder uit was gekomen. De Uilentoren vonden we daarvoor een mooi decor."

Zo gezegd, zo gedaan; de hilarische foto's bestaan nog. Enkele maanden later lieten de heren in Leersum hun vriendinnen de plek van de foto's zien. ,,Toen zagen we één van de uilen op de grond liggen. Eerlijk waar, vernield hebben we niets." Bij wijze van geintje laadden zij de uil in de achterbak. ,,Die was zo zwaar dat we naar huis reden met de neus van de auto omhoog, alsof het een opstijgend vliegtuig was. Thuis in Loosdrecht zetten we de uil in de tuin, maar mijn vader was er niet blij mee. Zo verdween hij naar een vriend en raakte daarmee in de vergetelheid, totdat deze overleed en zijn vrouw van de uil af wilde."

 

TOEVAL Dit verhaal kwam Leersumer Leo Kranenburg ter ore, toen hij in 2012 tijdens een wandeling in de buurt van de Uilentoren werd aangesproken door wildvreemde mensen. Door te googelen en via een oproep op Radio Utrecht, waren zij erachter gekomen dat de uil die in Loosdrecht in de tuin stond, afkomstig was van de Uilentoren in Leersum. Ze gingen er maar eens kijken, want ze wisten niet wat ze ermee aan moesten. Kranenburg verwees hen naar de Historische Vereniging. Hierop haalde voorzitter KeesJan Spijker persoonlijk de loodzware uil op met een aanhanger en droeg hij hem over aan de gemeente.

 

PLAN Sindsdien is er niets gekomen van het plan om de uil terug te plaatsen, wat de HVL betreurt. Penningmeester Jan Meijer: ,,Wat ons betreft hoeft hij niet terug op zijn oude plek, als dat hoge kosten met zich meebrengt. Het leek ons leuk als hij bij de toren op een sokkel wordt geplaatst. Met een informatiebord erbij over de Uilentoren en ook de historie van 'de vierde uil', met wat foto's die dit toch wel komische verhaal illustreren. Geen idee waarom dit zo lang moet duren."

De gemeente laat weten binnenkort contact op te nemen met de HVL om de uil van de gemeentewerf in Doorn over te brengen naar zijn oude nest op de Lomboklaan.