• Dorpsjournalist.nl

VVD en Open willen kazerne wel kwijt

DOORN De Heuvelrugpolitiek zit helemaal niet te wachten op het behoud van de Van Braam Houckgeestkazerne. Dat tekent het Zeeuwse dagblad PZC op uit de mond van fractieleiders Rob Jorg (VVD) en Hans Waaldijk (Open). Voor de twee grootste partijen uit de gemeenteraad heeft niet het behoud van de mariniers, maar het bouwen van woningen op het kazerneterrein prioriteit.

Michiel Schaaij

HARDVOCHTIG Als het Ministerie van Defensie de verhuizing van het marinierskorps afblaast, zijn de bouwplannen in één klap van tafel. ,,Het klinkt misschien hardvochtig tegenover de mariniers die hier al tientallen jaren te gast zijn, maar wij hebben geen behoefte aan een heroverweging van het besluit", zo verklaarde Jorg tegenover de Zeeuwse krant. Waaldijk zegt in Doorn niets gemerkt te hebben van een lobby voor het behoud van de kazerne.

MILJOENENCLAIMS Intussen zijn drie bouwconsortia al meer dan een jaar aan het tekenen en rekenen voor de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen, aldus het weekblad voor de bouwnijverheid Cobouw op zijn website. De bouwbedrijven zullen naar verwachting miljoenenclaims indienen, als minister Ank Bijleveld (CDA) te elfder ure toch voor modernisering van de kazerne in Doorn kiest.

AANBESTEDING Ook de gemeente Vlissingen en de provincie Zeeland zullen dan een vergoeding van de gemaakte kosten eisen, denkt Cobouw. Overigens heeft Bijleveld nog ruim een jaar de tijd om zich te bedenken en de verhuisoperatie stop te zetten. De gunning van de aanbesteding staat pas voor eind juli volgend jaar in de agenda.