• Wilco Willemse

Vrijwilligers gezocht voor behoud Kasteel Amerongen

AMERONGEN Om alles in en rond Kasteel Amerongen in topconditie te krijgen en te houden zijn vele handen nodig. Dit wordt gedaan door een groep van ongeveer 200 vrijwilligers in twaalf werkgroepen. Zonder hulp van deze vrijwilligers zou openstelling van het kasteel veel te kostbaar zijn.

Wilco Willemse

Willem Krul is verantwoordelijk voor de werving van vrijwilligers en houdt voor de derde keer de banenmarkt op zaterdag 17 februari. ,,Een paar jaar geleden was ik op een banenmarkt in de regio waar ik de vrijwilligersorganisatie van Kasteel Amerongen vertegenwoordigde. In m'n eentje stond ik daar informatie te geven in een ongezellige zaal en toen bedacht ik me dat dat anders kon. Nu organiseren we een eigen markt waar elke werkgroep een vertegenwoordiger heeft. Die kan vanuit eigen ervaring en passie véél beter de vragen beantwoorden en informatie geven die een potentiële vrijwilliger nodig heeft. En de locatie is hier natuurlijk om te smullen, dat stimuleert meteen de geïnteresseerde bezoekers."

VACATURES Op de website van Kasteel Amerongen staan verschillende vacatures. Krul: ,,We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Momenteel is er vooral behoefte aan versterking in de moestuin en de ticketshop. Ook zoeken we extra dagmanagers, mensen die er voor zorgen dat de dag goed verloopt, huisregels nageleefd worden en er op tijd geopend en gesloten wordt. En nu we steeds meer muziekuitvoeringen hebben, is ook extra bezetting nodig in de werkgroep podiumkunsten. Op de banenmarkt leggen we bezoekers graag uit wat het inhoudt om een functie als vrijwilliger in te vullen."

KLUSSEN Frits van der Wal en John Beumer zijn onderdeel van het klusteam. Met een groep van ongeveer zes mensen verzorgen ze klein onderhoud, zowel binnen als buiten. Van der Wal: ,,De werkzaamheden zijn heel verschillend. Met de afgelopen storm waren we druk met het opruimen van afgewaaide takken. We doen veel schilderwerk, daar is altijd veel werk in. Af en toe sneuvelt er een raam en dan lossen we dat ook op. Ons team kan best wat versterking gebruiken van handige mensen."

TUIN Een groot deel van de 200 vrijwilligers werkt in de tuinen rond het kasteel. Iris Vermeulen uit Veenendaal is al meer dan 25 jaar actief bij het kasteel en is tuincoördinator: ,,In de tuin is altijd wat te doen. Er zijn ongeveer vijftig tuinvrijwilligers en we zorgen er met elkaar voor dat alles er altijd piekfijn uit ziet. Bezoekers van het kasteel lopen ook graag een rondje door de mooi aangelegde tuinen. Op gezette tijden begeleiden we tuinrondleidingen. Elk jaargetijde is het hier anders. Ook nu is er genoeg te zien. We werken vaak op maandagmiddag. Dan zijn er geen bezoekers en kunnen we lekker werken."

WAARDERING De vrijwilligers zijn blij met de waardering die ze ervaren vanuit de directie. Sinds een jaar heeft Kasteel Amerongen in Waronne Elbers een actieve adjunct directeur. Vermeulen: ,,Ze maakt altijd tijd voor een rondje door de tuin en spreekt dan haar waardering uit. Het is fijn dat die betrokkenheid vanuit de directie er is. Dat voelt goed als vrijwilliger. Elk kwartaal hebben we een gezellige borrel met elkaar en op de nieuwjaarsreceptie zijn we verwend met een etentje en een tas vol lekkere dingen."

De banenmarkt op Kasteel Amerongen is op zaterdag 17 februari van 13.00 tot 16.00 uur.