• Von Gimborn Arboretum

Vriendenstichting Arboretum stopt

DOORN Het bestuur van de vriendenstichting van het Von Gimborn Arboretum legt op korte termijn de taken neer. Dat heeft de stichting bekendgemaakt in een mail naar de achterban. Volgens Arboretum-directeur Wilbert Hetterscheid kwam deze mail als een bom binnen bij het Nationale Bomenmuseum en zaaide het verwarring. ,,Want deze brief is zonder ons medeweten verzonden aan u als onze trouwe achterban."

Marc Satijn

Jarenlang behartigde de stichting Wachendorff de belangen van de inmiddels ruim 1900 donateurs voor het Doornse Nationale Bomenmuseum en Botanische Tuinen Utrecht. Volgens Wachendorff-voorzitter Annemieke Wielinga hebben beide locaties vorig jaar aangegeven niets meer in een gezamenlijke stichting te zien. ,,Een plausibele wens, waarbij wij onszelf hebben afgevraagd of wij dan niet te veel worden als derde organisatie", aldus Wielinga. ,,Daaruit hebben wij geconcludeerd dat wij ons op termijn terugtrekken, met respect en waardering voor de donateurs."

EENZIJDIG Het Von Gimborn Arboretum noemt het besluit om met de belangenbehartiging van de donateurs te stoppen eenzijdig. ,,Dan worden wij nerveus als organisatie", verklaart Maaike van Heek namens het Von Gimborn Arboretum. Van Heek geeft toe dat ze wel op de hoogte van de inhoud van de mail waren, maar het er zeker niet mee eens zijn.

De Stichting Wachendorff heeft haar donateurs de vraag voorgelegd hoe de opheffing moet verlopen en wat er moet gebeuren met het geld. Het Von Gimborn Arboretum heeft op haar beurt naar de achterban een oproep gedaan om zichzelf aan te melden als donateur als ze het Nationale Bomenmuseum willen blijven steunen. ,,Het Von Gimborn gaat door", zegt Van Heek als statement. ,,Wij hebben ruim 90 vrijwilligers en het heeft bloed, zweet en tranen gekost om zover te komen waar wij nu staan. Dat willen wij voortzetten."

Beide partijen hopen er in ieder geval op een goede wijze uit te komen, zonder dat dit ten koste gaat van donateurs voor de Botanische Tuinen en het Nationale Bomenmuseum. In de tussentijd roept het Von Gimborn de donateurs op om -als ze het het museum willen blijven steunen- zich aan te melden via hun eigen website.