• Vanwege een dubbele reservering moet het concert verplaatst worden van de Andrieskerk naar de Ark.

    Pander Roskam

Vrienden van de Andrieskerk moeten eenmalig uitwijken

AMERONGEN Het zevende en laatste concert van dit seizoen, georganiseerd door de vrienden van de Andrieskerk, vindt plaats op 21 april in de Ark. Vanwege een dubbele reservering in de Andrieskerk was het nodig om uit te wijken naar een andere locatie. De Vrienden van de Andrieskerk organiseren deze serie in samenwerking met het Utrechts Conservatorium.

Pander Roskam

 

Drie geselecteerde ensembles van de opleiding Klassieke Muziek spelen een aantal composities van vroeger en nu. Kamermuziek wordt doorgaans gespeeld in een kleine bezetting van maximaal negen musici, vaak in niet al te grote zalen of zelfs ruime huiskamers. Kamermuziek wordt gewoonlijk ook beoefend in huiselijke kring, zoals oorspronkelijk bedoeld door Mozart en zijn tijdgenoten. Vrijwel alle klassieke componisten hebben wel strijkkwartetten geschreven. De stukken van Mozart, Haydn, Schubert en Beethoven worden het meest gespeeld. Afgezien van de strijkkwartetten gaat het soms ook om liederen met of zonder begeleiding.

De ensembles die acte de présence geven tijdens dit concert zijn gecoacht door het Utrecht String Kwartet, door Violiste Joyce Tan, pianist Marteyn van den Hoek en celliste Viola de Hoog. De ensembles zijn samengesteld uit het beste van de kamermuziekklas.

WERKEN Op 21 april worden er, onder meer, werken gespeeld van de achttiende-eeuwse componist Wolfgang Amadeus Mozart.

Ook worden werken van de bekendste Zuid-Amerikaanse Componist Heitor Villa-Lobos ten gehore gebracht. Zijn werk kenmerkt zich door de invloeden van de Braziliaanse volksmuziek, maar hij gebruikt ook elementen uit het impressionisme, barok en het classicisme.

Detlev Glanert is een operacomponist van wie momenteel de meeste opera's van Duitsland worden uitgevoerd. Hij wordt geroemd om zijn lyrische muziektaal en zijn hedendaagse kijk op de romantische traditie. Glanert was een aantal jaar geleden huiscomponist van het Nederlands Concertgebouw.

De vierde componist van wie materiaal te horen zal zijn, is de Catalaanse Joaquim Serra i Corominas. Hij wordt beschouwd als een componist van de 'moeilijke eenvoud'. Hij heeft ook veel 'sardanas' geschreven. Net als de tango is de sardana zowel dans als muziek.

 

ZOMER In de maanden juli en augustus kan men in de Andrieskerk op een aantal zaterdagmiddagen komen luisteren naar het prachtige Batz-Witte orgel. De orgelbespelingen zijn vrij toegankelijk en vinden plaats tussen 16 en 17 uur.

 

Deze keer is het concert dus niet in de Andrieskerk, maar in De Ark, de Imminkstraat 11 in Amerongen. De zaal gaat open om 19.30 uur. Aanvang concert 20.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om met een drankje na te praten met de jonge musici.

Kaarten á 15 euro (jeugd/studenten  8 euro) zijn ter plaatse verkrijgbaar of bij de firma's Kleton en De Koenhoek; digitaal kan ook via concerten@andrieskerk.nl.