• De voormalige Oranjekerk word grondig onder handen genomen.

    Stichting Vluchtelingkinderen Driebergen

Voormalige kerk in steigers

DRIEBERGEN De Christelijke gereformeerde kerk aan de Oranjelaan in Driebergen is in rap tempo aan het veranderen. Het gebouw gaat onderdak geven aan diverse instanties, waaronder de Eurowinkel.

Danny van der Linden

In het pand komt een goederenlift, omdat op de eerste verdieping de sortering van de kleding gaat plaatsvinden. Ook wordt hard gewerkt aan de plaatsing van dubbele ramen. ,,De centrale verwarming met energiezuinige ketel werkt al en eind januari komt de vloerverwarming er in", vertelt bestuurslid Jef Helmer namens de Stichting Vluchtelingkinderen.

KANTOOR Het pand gaat ook onderdak bieden aan andere gebruikers. ,,De kantoorruimtes voor de taalcoaches, Prima Perspectief en De Verleiding zitten er bijna in. Het vele schilderwerk wordt verricht door vrijwilligers, evenals eenvoudig timmerwerk", aldus Helmer. ,,In de fraaie ruimte voor De Inloop is het keukenblok geïnstalleerd. Het Repair Café komt in dezelfde ruimte."

Laurens Touwen is als bouwmeester vanuit de Stichting Vluchtelingkinderen betrokken bij de verbouwing. ,,We zijn aardig op schema", zegt hij. ,,Tijdens het verbouwen komen er altijd nieuwe zaken bij, zoals de noodzaak voor een goederenlift of het nu al kunnen aanbrengen van de dubbele ramen dankzij extra financiële giften. Daar staat tegenover dat door het vele werk dat nu door talloze enthousiaste vrijwilligers wordt verricht, andere posten aanzienlijk lager uitvallen."

De vrijwilligers die meehelpen aan de grote verbouwing zijn zowel inwoners van Driebergen als vluchtelingen. Op 1 maart moet het grote werk klaar zijn. ,,Dan hebben we nog even tijd voor kleinere klussen en voor de verhuizing. Op 21 maart gaat de Eurowinkel op deze nieuwe locatie van start", aldus Touwen. Het betekent een mijlpaal voor de stichting die na alle omzwervingen via oud-postkantoren in Leersum, Doorn en Driebergen en, tenslotte, het oude gemeentehuis van Driebergen nu eindelijk een eigen onderkomen heeft.

FINANCIEEL Met een lening van de Triodosbank, voorzien van een gemeentegarantie, konden het pand en de grond gekocht worden. De verbouwing is grotendeels gefinancierd door bijdragen van het Oranje Fonds, Kansfonds, Elise Mathilde Fonds en de Balije van Utrecht. Een onverwachts succes is de actie 'De club van honderd'. ,,Deze loopt nog steeds boven verwachting. Het is een prachtig bewijs hoe de Eurowinkel met onze partners geworteld zijn in onze lokale samenleving", vindt Jef Helmer.

Inmiddels is de gevel van het gebouw voorzien van een spandoek. ,,Hiermee laten we aan de intenties van de deelnemende organisaties geen twijfel bestaan", zegt Helmer. ,,Samen onder één dak willen we een breed maatschappelijk centrum zijn voor iedereen die wat wil delen."

RONDLEIDING In 2017 kwam bijna negentigduizend euro ten goede aan vluchtelingen. Dankzij de kleding en boeken die dagelijks door de lokale bevolking worden binnengebracht en voor een euro worden verkocht kunnen de mensen van de Stichting Vluchtelingkinderen onderscheidend werk doen. ,,De Eurowinkel is behalve een inkomstenbron ook een leer- en werkervaringsplek voor vluchtelingen", weet Helmer.

De stichting zorgt ook voor opleiding. ,,Drieënveertig jongeren kregen de kans een opleiding te volgen. Zij leren bijvoorbeeld voor kapper, technisch installateur of ICT'er en worden door onze vrijwilligers intensief begeleid." Geïnteresseerden kunnen op vrijdag 2 februari terecht in de Oranjekerk voor een rondleiding. Tussen 12:00 en 13:00 uur vertellen Laurens Touwen en Rits Verkerk over de plannen en beantwoorden zij uw vragen.