• The Cloud. de plek waar alles samenkomt, gedeeld en uitgewisseld kan worden.

    Dorpsnetwerk Leersum

Volop plannen bij Dorpsnetwerk Leersum

LEERSUM Het Dorpsnetwerk van Leersum brengt steeds meer blijvende activiteiten tot stand en heeft nog vele plannen om inwoners van Leersum bij elkaar te brengen en te ondersteunen.

Edith Hazelzet

Ron Tichelaar, voorzitter van het Dorpsnetwerk, is verheugd over de voortgang van de werkzaamheden. ,,We zijn bijna twee jaar bezig nu, en we zien steeds meer resultaten van ons werk.  Dat is erg leuk om te zien." Het Dorpsnetwerk Leersum ziet zichzelf als sociaal makelaar en ondersteunt initiatieven die de lokale banden versterken. ,,Soms neemt het Dorpsnetwerk een actieve rol op zich, zoals bij de oprichting van het Repair Café, maar dan alleen in de beginfase. Dat liep goed en is na een jaar overgedragen aan Theo Smit."

VERBINDINGEN De organisatie, die helemaal draait op vrijwilligers, werkt nauw samen met andere organisaties in het dorp. Zo werden initiatieven als De Binder Bindt, Maatje Mobiel en Hartveilig Leersum bijgestaan in hun ontwikkeling. ,,Onze taak is om zaken mogelijk te maken, door verbindingen te leggen en mensen met elkaar in contact te brengen." Het netwerk wil een centrale plaats innemen in Leersum, en komt daarom ook zoveel mogelijk samen in De Binder om gezien te worden en contacten te leggen. ,,Er gaat geen bezoek aan De Binder voorbij zonder leuk gesprek en uitwisseling van ideeën", aldus een enthousiaste Tichelaar.

THE CLOUD Nieuwste loot aan het netwerk is het inloophuis 'The Cloud', dat is bedoeld voor alle inwoners van Leersum. Iedere woensdagmiddag van 14-16 uur kan een ieder die daar interesse in heeft, aanschuiven in de bibliotheek voor een kop koffie en een gezellig gesprek. Daarnaast helpen de vrijwilligers van 'The Cloud' mensen hun weg te vinden in het dorp op allerlei gebieden, en delen de bezoekers hun kennis en expertise. ,,Maar wil je gewoon eens wat nieuwe gezichten leren kennen, dan ben je ook welkom. Het is een levendig geheel. Een paar asielzoekers en statushouders nemen er met plezier aan deel om zo meer kennis te krijgen van de Nederlandse taal en samenleving, en het allerbelangrijkste: om zo contacten te leggen."

INFORMATIEF The Cloud is echter ook informatief van aard: er wordt samengewerkt met organisaties als de Formulierenbrigade, Grip op Geld, het Dorpsteam, Welnúh, en de bibliotheek. Tichelaar verwacht voor de toekomst veel van de samenwerking met de nieuwe stichting 'De Verbinding Utrechtse Heuvelrug' i.o. van Ingrid Ruyter en Lieneke Berg. ,,Zij willen op een persoonlijke manier nieuwe Nederlanders begeleiden op hun weg naar integratie. Zij werken al in het azc, maar willen met ons ook bij gaan dragen aan de ontwikkeling van mensen. Er komt een 'Taalhuis' in samenwerking met de Bibliotheek Z-O-U-T. En verder willen zij activiteiten gaan aanbieden op het gebied van koken, muziek en creativiteit. Onze wens wat betreft 'The Cloud' is verder dat zich elke week organisaties komen presenteren, waarvan de werkzaamheden nut hebben voor de inwoners van Leersum."

BLIJE KINDEREN De komende tijd gaat het Dorpsnetwerk onderzoeken of het wat kan betekenen in het zoeken naar huisvesting voor statushouders. Een diepgekoesterde wens van Tichelaar zelf is een Sinterklaasproject zoals dat waaraan hij als vrijwilliger meewerkte in Zeist. ,,Daar verzamelden we jaarlijks Sinterklaascadeaus voor kinderen die anders niets zouden krijgen. We knapten die waar nodig op en pakten ze met opzet niet in. Dan kon ieder kind zelf kiezen wat het echt wenste. Het was ieder jaar weer prachtig om die blije kinderen te zien."

Het Dorpsnetwerk Leersum is te bereiken via dorpsnetwerkleersum@gmail.com of 06- 23675414.