• Corina Blommendaal

Voedselbank krijgt tweede uitgifteplaats

LEERSUM De Voedselbank Heuvelrug is blij met een extra uitgifteplek in Leersum, naast de plek die ze in Doorn hebben. Zo kunnen de ruim negentig gezinnen in het vervolg op twee locaties hun pakket ophalen. Dat schept letterlijk weer wat ruimte en tijd voor de doelgroep. 

Corina Blommendaal

De Voedselbank is dankbaar voor de nieuwe uitgifteplaats in de Rooms- katholieke St. Andrieskerk in Leersum. ,,Ook op onze oproep voor nieuwe vrijwilligers is gereageerd en daarmee konden we meteen de uitgifte op deze nieuwe plek inrichten", vertelt voorzitter van de Voedselbank, Daniëlle Stemmer. ,,Omdat wij in Doorn zoveel klanten kregen en we wegens de voedselveiligheid al het voedsel binnen anderhalf uur uitgegeven moeten hebben, lukte dat bijna niet meer. De gekoelde producten worden dan bijvoorbeeld te warm en dat is niet de bedoeling." 

MINDER VERSPREID Mensen uit Leersum en Amerongen hoeven minder ver te reizen voor het ophalen van hun pakket. ,,Voor ons is het prettig dat we op beide plaatsen de helft minder pakketten hoeven uit te geven, waardoor er meer ruimte en tijd voor de mensen is", zegt Stemmer. ,,Vaak hebben ze behoefte om een kopje koffie te drinken en een praatje te maken. Dat kunnen we nu veel beter invullen. Als we teveel mensen tegelijk hebben verliezen we dat contact. We kunnen hun problemen niet oplossen en zijn er alleen om het voedsel uit te delen, maar kunnen op deze manier wel wat aandacht geven."

VEELZIJDIGE RUIMTE De ruimte in de zaal bij de St. Andrieskerk is ruim, er zit een bar in en wordt door verschillende doelgroepen gebruikt. ,,Wij drinken hier koffie na de vieringen, er zijn regelmatig vergaderingen en er wordt gebridged", zegt Gerard van Leeuwen, voorzitter van de locatieraad van de St. Andrieskerk. Op het moment dat de uitgifte wordt gedaan, staan de samengestelde pakketten op tafels en nemen de mensen ze in koeltassen mee naar huis. ,,Wij vinden het belangrijk dat we ze echt kunnen ontvangen en even tijd voor ze te maken, vragen hoe het met ze gaat", zegt Stemmer. ,,In feite is het een soort huiskamer, aangekleed met gordijnen, schilderijen en prettig om hier even te kunnen zijn", voegt van Leeuwen toe. ,,Als kerk past dit goed bij wat wij willen betekenen voor mensen."

SOCIALE DORPSTEAMS Het aantal mensen dat gebruik maakt van de pakketten van de Voedselbank stijgt nog steeds. ,,Ze weten ons steeds beter te vinden, ook dankzij de sociale dorpsteams", vertelt Stemmer. ,,Vaak spelen er meerdere dingen bij onze klanten. Als je financiële problemen hebt en een ziekte of iets anders wat veel zorgen veroorzaakt, lukt het vaak niet om te werken. Veel mensen hebben het maar drie maanden of een half jaar nodig en kunnen daarna weer zelfstandig verder." In totaal kunnen mensen drie jaar lang terecht bij de Voedselbank. 

OVEREENKOMST De overeenkomst tussen de St. Andrieskerk en de Voedselbank is onlangs getekend, voor een periode van drie jaar. ,,Niet dat het  de bedoeling is om er dan mee te stoppen. Ook denken we helaas niet dat het armoedeprobleem dan opgelost zal zijn", zegt van Leeuwen. ,,Dus na drie jaar zal het vast verlengd worden." De omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd over de uitgifte op vrijdagmiddag. Oproep: De Voedselbank is nog op zoek naar een hal of magazijn in Leersum of Doorn voor de opslag en samenstelling van de pakketten. Op termijn moeten ze de huidige locatie op de oude gemeentewerf in Leersum verlaten.