• Reinier van Kuyk en Huib Roodenburg (niet op de foto) zijn hard op zoek naar ondersteuning.

    Corina Blommendaal

Voedselbank doet noodoproep

DOORN De afgelopen tijd is de Voedselbank Utrechtse Heuvelrug al vaker in beeld geweest, maar tot nu toe heeft dit geen resultaat opgeleverd. Nog steeds is er geen nieuwe locatie voor de voedselopslag en ook zijn er te weinig vrijwilligers om al het werk in te vullen.

Corina Blommendaal

Niet met alle gezinnen gaat het goed, dat aantal neemt zelfs toe. ,,We zijn in korte tijd gestegen van 70 naar 96 gezinnen per week'', zegt bestuurslid Reinier van Kuyk.

,,Dat wordt te veel voor het uitgiftepunt in Doorn dus willen we een tweede distributiepunt op gaan zetten in Leersum of Amerongen. Verder raken we het huidige distributiepunt in Doorn kwijt en zoeken ook daarvoor een nieuw onderkomen. Ten derde hebben we een plaats nodig om onze spullen op te slaan, met mogelijkheden voor koeling en omstandigheden die voldoen aan de eisen die de Keuringsdienst van Waren stelt.''

VRIJWILLIGERS Om alle werkzaamheden uit te kunnen blijven voeren, zijn er meer vrijwilligers nodig, zeker als er een tweede distributieplaats komt. ,,We werken met chauffeurs, coördinatoren, inpakkers en gastheren en -vrouwen. Op dit moment hebben we in totaal zestig vrijwilligers waar we het niet mee blijven redden. Daarom zijn we dringend op zoek naar mensen die onze Voedselbank wekelijks een dagdeel willen helpen."

PERSOONLIJKE AANDACHT Huib Roodenburg coördineert alles rondom de distributie van de voedselpakketten. ,,Wij hebben de afgelopen tijd veel gesprekken gevoerd en ruimtes bekeken in Leersum en Amerongen en hopen dat hier op korte termijn iets uit komt. De druk op het uitgiftepunt in Doorn wordt te groot. De opzet is dat het uitgeven van pakketten door onze gastvrouwen en gastheren gepaard gaat met een stukje aandacht en betrokkenheid voor degene die het pakket komt afhalen. Dat is juist de toegevoegde waarde die wij bieden. Een kopje koffie, een praatje, waar kunnen we verder helpen, van alles valt daaronder. En als we een tekort aan mensen hebben zoals nu, lukt dat niet meer. Sommige cliënten kijken echt naar dit moment uit, omdat ze bijna niemand meer spreken verder", benadrukt Roodenburg.

INTAKE Voor het inpakwerk is het belangrijk dat vrijwilligers redelijk fit zijn. Van Kuyk spreekt vrijwilligers die zich aanmelden om meer te vertellen over de taken en enkele vaardigheden die belangrijk zijn. ,,Mensen moeten kratten kunnen tillen en dus geen ernstige rugklachten hebben".

Ook is het belangrijk dat ze de Nederlandse taal redelijk tot goed beheersen. ,,Het is belangrijk dat leveranciers die het voedsel leveren kunnen communiceren met de chauffeurs." Ondernemers, bedrijven en vrijwilligers die willen helpen om de Voedselbank te helpen om te blijven bestaan worden met open armen ontvangen.

Meer informatie: www.voedselbankutrechtseheuvelrug.nl of telefoonnummer 06-15071731.