Vinkenvocale jubileert met Porgy en Bess

MAARN Porgy en Bess volgens Vinkenvocale. De droom voor de zangers en zangeressen van het koor om deze musical in aangepaste vorm ten gehore te brengen komt uit op zondag 14 juni. Aanvang 15.30 uur in de Ontmoetingskapel. Dit ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Vinkenvocale.

Monique José Timmermans

,,We zijn met z'n allen naar de musical geweest in Carré en waren diep onder de indruk. Deze liederen wilden we zingen", aldus lid van het eerste uur Els ter Burg. ,,De musical mogen we niet in de originele vorm uitvoeren", vertelt Petra van der Snoek, al sinds de oprichting de vaste docent, begeleider en dirigent van het koor. ,,Gershwin heeft vastgelegd dat alleen een zwarte cast Porgy en Bess mag spelen."

VERRASSENDE WENDING 'Summertime' is veruit het bekendste nummer uit de musical, dat brengt Vinkenvocale uiteraard, maar ook andere mooie songs passeren de revue als voor de pauze het originele verhaal in verkorte vorm ten gehore wordt gebracht. Na de pauze staat het publiek als vervolg een eigen interpretatie met een happy end te wachten. ,,Een verrassing met liederen uit alle windrichtingen", aldus Van der Snoek, die zich hierover heeft gebogen samen met de verteller tijdens de voorstelling Ed de Graaf. ,,Ook Ed heeft er een eigen kleur aangegeven door historie en actuele thema's met elkaar te verbinden."

Nieuweling in het koor, Wilma Voogt, heeft met een groep lichtbeelden gezocht die vertoond worden tijdens het optreden. ,,Een beetje abstracte foto's die een sfeer oproepen. Afgelopen weekend hebben we beeld en geluid samen gerepeteerd, dat was een spannend moment." Ook de kleding heeft alle aandacht gekregen. Stof in glanzende bronstinten is gekocht en verwerkt. ,,Die kleur symboliseert de zwarte huidskleur van de cast van de originele musical." En zo draait ieder koorlid een steentje bij naast de zangkunst.

SERIEUZE VOORBEREIDING Al een jaar wordt er nu voorbereid. ,,We hebben kerstconcerten en ander optredens afgehouden om hier alle aandacht op te kunnen richten. Dan krijg je een goed eindresultaat", aldus Van der Snoek. ,,Alle liedjes zijn uit het hoofd geleerd, zo kan het koor contact maken met het publiek. Dat vinden we belangrijk en past ook bij een musical-achtig repertoire."

,,We hebben bewondering voor Petra hoor", vertellen de dames. ,,Iedereen heeft soms een mening, maar Petra weet met een persoonlijk oog voor iedereen en zonder stemverheffing alle 28 leden weer in het gareel te krijgen. Ieders kwaliteit komt echt tot z'n recht zo." Bescheiden antwoordt Van der Snoek: ,,Je bent kwetsbaar als je zingt. Dit is een fijne groep om mee te werken en het koor is ook hartelijk naar mij."

Toegangskaartjes voor 7,50 euro voor het optreden zijn verkrijgbaar bij de koorleden en bij Boek&Koek. Indien er nog over zijn ook aan de zaal.