• (Archieffoto ter illustratie).

    Robin van Lonkhuijsen

Vijftig extra vluchtelingen naar AZC

LEERSUM In het asielzoekerscentrum aan de Hoogstraat mogen een jaar lang vijftig alleenstaande minderjarige vluchtelingen worden opgevangen. Het Heuvelrugcollege heeft maandag ingestemd met een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De betreffende jongeren worden dagelijks met busjes naar een tijdelijke school in het voormalige AZC in Overberg gebracht.

Michiel Schaaij

Afgelopen maandagavond zijn de omwonenden in Leersum door het COA op de hoogte gebracht. Volgens burgemeester Frits Naafs werd het plan door buurtbewoners goed ontvangen. Eerder werd Overbergs Belang al gepolst over de komst van de vluchtelingenschool. De tijdelijke extra bewoners van het Leersumse AZC verblijven maximaal drie maanden aan de Hoogstraat.

GEEN INBURGERING Daarna stromen ze door en komt er in Leersum plaats vrij voor een nieuwe groep. Burgemeester Naafs denkt dat de alleenstaande minderjarige vluchtelingen goed kunnen worden ingepast in het AZC. Omdat de tijdelijke bewoners niet in Utrechtse Heuvelrug gaan inburgeren, heeft de opvang in het AZC verder geen consequenties voor de gemeente en de Stichting Vluchtelingenwerk.

HUURCONTRACT Mocht het COA over een jaar een verzoek indienen om de extra opvang te verlengen, dan moet er waarschijnlijk gezocht worden naar een andere schoollocatie. Het huurcontract voor de voormalige jeugdgevangenis in Overberg loopt volgend jaar af. Het is nog niet bekend welke plannen het Rijksvastgoedbedrijf met de locatie heeft. Het terrein aan de Dwarsweg staat nog niet op de lijst van te koop aangeboden objecten.