• Kjell is druk bezig met het sausen van de muren. De kleur, industrieel grijs, koos hij zelf uit en past goed bij de nieuwe vloer.

    Wilco Willemse

Vijf nieuwe Amerongers verwelkomd

AMERONGEN De hekken zijn weg, de terrassen zijn aangelegd en het ziet er een stúk beter uit. Afgelopen week werden de nieuwe appartementen in de voormalige apotheek opgeleverd. Op de eerste verdieping van het gebouw, ooit een autogarage, waren al drie woonruimtes. Rhenam Wonen gaf opdracht aan de aannemer om er nog eens vijf op de begane grond te realiseren, wat het totaal nu op acht brengt.

Wilco Willemse

Bij de oplevering waren veel betrokkenen aanwezig. Namens Rhenam Wonen nam directeur-bestuurder Martijn Rink het woord: ,,Dit project is voor Rhenam een markeringspunt. Het is het eerste project na de fusie van de woningbouwverenigingen uit Rhenen en Amerongen en ons eerste transformatieproject. Van een utiliteitsgebouw woningen maken, gaat niet vanzelf maar het is hier goed gelukt. Ook past het heel goed binnen onze doelstelling om ook ruimte te bieden aan projecten van begeleid wonen. Voor de uitvoering daarvan hebben we in Styx een uitstekende partner."

TROTS Ook wethouder Gerrit Boonzaaijer was aanwezig. In het vorige college zat 'wonen' in zijn portefeuille en als dorpswethouder van Amerongen heette ook hij de nieuwe bewoners van harte welkom: ,,Het is bijzonder dat wonen en zorg zo midden in het dorp tot stand kan komen. En het verbouwen van het pand van apotheek naar woningen is ook nog eens hartstikke duurzaam. Ik ben ontzettend blij met dit project. Amerongen kan trots zijn op zo'n initiatief."

DE ROTONDE De appartementen gaan bewoond worden door cliënten van Styx Coaching en Training. Styx begeleidt jongeren met een beperking in het autistisch spectrum en biedt zorg op maat. Daar hoort een woonruimte ook bij. In Allemanswaard wonen al cliënten van Styx en nu is er dus een tweede locatie in Amerongen. Esther Hagen is als begeleider en eigenaar van Styx nauw betrokken geweest bij de realisatie: ,,We hebben heel veel hobbels moeten overwinnen en iedereen heeft behoorlijk wat geduld moeten opbrengen. Maar het resultaat is fantastisch. Een van de nieuwe bewoners, Pascal, bracht me op het idee voor de naam van het complex. Hij had het steeds over afspreken bij de rotonde en dat is het geworden. Heel passend ook. Een rotonde is veiliger dan een kruispunt en zorgt voor een betere doorstroom. Iedereen kan in eigen tempo de afslag van zijn keuze nemen en dat is eigenlijk precies zoals we het hier willen."

OVERZICHTELIJK Kjell Admiraal is één van de vijf cliënten die gaan wonen in de nieuwe appartementen. Kjell is 18 en woont nog bij zijn ouders in Leersum. In 'De Rotonde' krijgt hij een prachtig appartement: ,,Alles is helemaal nieuw en we gaan komende week de muren sauzen en de vloer leggen. Toen ik mocht kiezen welk appartement ik wilde, heb ik voor de kleinste gekozen, dat is lekker overzichtelijk. Ik heb een eigen woonkamer, slaapkamer badkamer en keuken en ook een klein terrasje achter. Daar staat ook de berging."

VERTROUWEN Van Styx krijgt Kjell de begeleiding die hij nodig heeft. Kjell zit in Zeist op school en gaat na de vakantie stage lopen bij 'The Colour Kitchen' in Utrecht. Voor de ouders van Kjell is het ook best spannend. Iris, de moeder van Kjell: ,,Loslaten is niet gemakkelijk, maar voor Kjell en ons is dit een mooie stap. Gelukkig is Amerongen lekker dichtbij, dat geeft ons een gerust gevoel. Als hij in Utrecht was komen te wonen, hadden we ons toch minder op ons gemak gevoeld. We zijn heel blij met de begeleiding van Styx. We hebben er alle vertrouwen in dat Kjell het hier heel goed krijgt."