• Het oude en het nieuwe bestuur, toch op het terrein van HDS, ondanks naderend onweer.

    Wilco Willemse

Vierdaagse van start onder nieuw bestuur

AMERONGEN/LEERSUM Het was even spannend. Begin januari 2018 deed het toenmalige bestuur van Avondvierdaagse Leersum/Amerongen via een artikel in De Kaap een noodoproep. Zonder nieuwe bestuursleden en verkeersregelaars zou er in 2018, na 23 edities, géén avondvierdaagse zijn in Leersum en Amerongen. Voor de gemiddeld meer dan duizend deelnemende wandelaars zou dat enorm jammer zijn.

Wilco Willemse

Er werd massaal gereageerd en nog vóór het einde van januari kon aftredend voorzitter Ludo van Hese melden dat er een nieuwe voorzitter én een nieuwe penningmeester waren gevonden. Ook de benodigde versterking van het team verkeersregelaars was vlot voor elkaar en dus kon er begonnen worden aan de overdracht. Het oude bestuur bleef nog aan om de nieuwkomers te helpen bij de vierdaagse die deze week van start ging.

DRAAIBOEK Geen overbodige luxe, bleek. Nieuwe voorzitter Anne Mulder: ,,Er zit een hoop kennis en ervaring bij het aftredende bestuur. Veel daarvan zit in het hoofd. We zijn nu samen een nieuw draaiboek aan het maken, zodat het nieuwe bestuur daar mee verder kan. We pakken deze wisseling meteen aan om zo veel mogelijk te digitaliseren. Zo is de 15 kilometer-route al via een app te volgen en zijn we flink aan de slag op onze social media."

VERSTERKING Mulder voelde zichzelf direct aangesproken toen begin de jaar de oproep kwam: ,,Het kon toch niet zo zijn dat mijn dochter de avondvierdaagse niet meer mee kon lopen? Het is zo'n leuk evenement waar de hele school naar uitkijkt. Ik kon niet anders dan mezelf aanmelden als vrijwilliger en uiteindelijk ben ik aangetreden als voorzitter.

Het is een echt dorpsevenement en ondernemers zetten zich ook vol in. Zo zorgen Berry Snacks, Albert Heijn Leersum, Snackbar De Brabander en Bakkerij Imminkhuizen elke dag voor iets lekkers onderweg. We zoeken nog versterking in het bestuur in de vorm van een secretaris en iemand voor communicatie. Als iemand zich aangesproken voelt, dan horen we dat graag."

TERUGLOOP Marianne de Jonge draait al vanaf het begin mee met de organisatie: ,,We begonnen vanuit De Schakel destijds een eigen vierdaagse. Daar vóór liepen we altijd mee in Doorn. Voor de vierentwintigste keer heb ik nu de inschrijvingen gedaan. We zien een terugloop in het aantal inschrijvingen via de scholen. Onze dorpen vergrijzen. We hadden ooit bijna 1500 aanmeldingen, nu zijn dat er rond de 1000. Ik ben blij dat ik het nieuwe bestuur nog een keer kan helpen. Maar in het digitaliseren heb ik geen zin meer. Ik heb er alle vertrouwen in dat de organisatie de komende jaren in goede handen is."

ONWEER Het nieuwe bestuur had afgelopen dinsdag meteen een lastige beslissing te maken. Mulder: ,,Er dreigde onweer en dat maakt het erg spannend. We hebben een directe lijn met Meteoconsult en om 16.00 uur heb ik ze gebeld. Zij gaven het advies om niet te wandelen, het risico en bijbehorende gevaar was te groot. Wij volgen dat advies blindelings op. Je kunt geen enkel risico nemen als organisatie. Het kwam met bakken uit de lucht dinsdag rond de starttijd en het onweerde flink. De beslissing was dus de enige juiste."

Vrijdagavond is het traditionele defilé vanaf 20.00 uur. Wandelaars starten zoals elke dag bij gastheer HDS aan de Wildbaan in Leersum. Op vrijdag maken ze ná hun wandelafstand nog een laatste tocht door de straten van Leersum. De muziekkorpsen uit beide dorpen, EMM en Ons Genoegen, zorgen voor de sfeer onderweg.