• Veteranenradio gaat minstens één keer per maand uitzenden vanuit De Basis in Doorn.

    Jan-Willem Waitz

Veteranenradio gestart vanuit Doorn

DOORN Stichting De Basis is sinds 9 november uitvalsbasis voor een nieuw radiostation: Veteranenradio. De online zender zendt speciaal uit voor Nederlandse veteranen, hun familie en andere geïnteresseerden. Het doel: de onderlinge verbondenheid versterken en de maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen vergroten.

Marc Satijn

Het station is een initiatief van Jan-Willem Waitz. Zelf is Waitz uitgezonden geweest naar Libanon. ,,Eén van de vrijetijdsactiviteiten tijdens die missie was om als hobby radio te maken op 'Radio Dutchbat'", vertelt Waitz, die als 19-jarige 'DJ Kuifje' -verwijzend naar zijn korte coupe- uiteindelijk de ether in mocht. ,,Dat was geweldig, want in Libanon kocht je namelijk heel goedkoop cassettebandjes."

LOOPBAAN Toen na acht maanden de missie voor Waitz afliep, mistte hij de hele wereld van militairen om zich heen. Toch hield zijn loopbaan bij defensie op en koos hij er voor om voor enkele maanden terug te keren naar Israël en later voor zijn eigen bedrijf te emigreren naar Spanje.

VETERANENPAS Dertig jaar na de missie keerde hij terug naar Nederland. ,,Ik mistte mijn werk binnen defensie wel, maar had geen klik meer met iemand uit het leger. Ik was veel jongens uit het oog verloren, maar kreeg in 2010 wel een pasje in de bus: een veteranenpas. Daarmee heb je recht op onder andere hulp en word je geïnformeerd over speciale activiteiten, waaronder een Libanon-reünie met 9.000 man", vertelt de Libanonveteraan, die toen weer in contact kwam met 'oude 'war-buddy's' van vroeger'.

,,Het onderhouden van contact was lastig; er was niet echt een platform", aldus Waitz, die daarom in 2015 de podcast 'Veteransbroadcast' startte via Facebook; een programma met muziek en mensen met een verhaal. ,,'Du moment' dat ik dat deed kreeg ik zo veel reacties; het aantal luisteraars startte met 50, maar eindigde met tienduizenden."

OBJECTIEF De oude commandant van Waitz, kolonel Ben Hendriksen, bood uiteindelijk aan om te ondersteunen en is inmiddels voorzitter geworden van de Stichting Veteranenradio. ,,Het mooie is dat wij als radio worden betrokken door defensie, waardoor wij evenwichtige en 'out of the first hand' objectieve berichtgeving kunnen brengen." Daarnaast is volgens Waitz voor sommige veteranen het luisteren naar de radiozender ook een stukje verwerking. ,,Of ze nu iets negatiefs of positiefs hebben meegemaakt. Mensen kunnen blij worden van muziek: herbeleven. Dat is niet altijd negatief."

DE BASIS Zelf woont Waitz niet in de omgeving van Doorn, maar toch is hij voornemens minstens één keer per maand uit te zenden vanuit De Basis. ,,Wij willen een locatie hebben waar vanuit wij regelmatig uit kunnen zenden. Nu ééns per maand, maar uiteindelijke willen wij iedere week uit gaan zenden om later zelfs live vanuit diverse hoeken uit het land te komen."

Inmiddels bestaat het station uit een volwaardig bestuur en zoeken ze naarstig naar sponsors en vrijwilligers; technici, presentatoren en redactieleden. ,,Wij willen graag een team hebben dat flexibel inzetbaar is", aldus Waitz, die stelt dat je daarvoor niet per se een veteraan te zijn. ,,Affiniteit met defensie voldoende!"

BELUISTEREN Veteranenradio zendt op dit moment nóg niet live uit, maar als podcast. Ook was de eerste uitzending maar een uur, iets wat ze willen verlengen met meer items. De uitzendingen zijn te beluisteren en als Visual Radio te bekijken via www.veteranenradio.nl. De volgende uitzending is op 7 december, weer vanuit Doorn.