Vervolg Simon Vestdijk en de Nobelprijs 1965

DOORN Verdere naspeuringen in de archieven van Svenska Akademien hebben nog een nieuw document opgeleverd wat betreft de nominatie van de Doornse schrijver Simon Vestdijk voor de Nobelprijs voor de Literatuur in 1965. Het betreft een document uit 1965 dat de afwegingen van het Nobelcomité weergeeft. Op nummer 83 worden de gedachten van het comité rond Simon Vestdijk verwoordt.

Edith Hazelzet

De vertaling uit het Zweeds luidt als volgt: ,,83. Simon Vestdijk - Deze Nederlandse voordracht is volgens de leden van de commissie in zoverre zeer verdiend, aangezien Vestdijk zonder twijfel de meest representatieve schrijver van zijn land is, met een ongekend rijke en veelzijdige productie; men kan zich zelfs afvragen of er enige westerling bestaat die in de moderne tijd een vergelijkbare literaire vruchtbaarheid heeft getoond. Een eenduidig begrip en totaaloordeel wordt in zijn geval bemoeilijkt, doordat hij zich vrij beweegt binnen alle denkbare genres met dezelfde virtuoze techniek en wetenschappelijke documentatiebehoefte. De zogenaamde persoonlijke factor is niet gemakkelijk te ontdekken. Vestdijks werk wordt nu inmiddels met groeiende interesse vertaald en het comité hoopt gelegenheid te krijgen tot vervolgonderzoek van het voorstel, dat ongetwijfeld zal terugkeren."

De Vestdijkkring en Vestdijks biograaf Wim Hazeu reageerden opgetogen op dit voor hen tot dusverre onbekende, complimenteuze commentaar. Bij andere genomineerde schrijvers die genoemd worden in het document, staat herhaaldelijk 'Voorstel eerder afgewezen'. Hieruit valt te concluderen dat Vestdijk in de race is gebleven voor de volgende jaren, ondanks het feit dat hij in 1965 de shortlist niet haalde. Tot en met zijn dood in 1971 zou Vestdijk voorgedragen zijn. Ieder jaar wordt in januari een aantal documenten vrijgegeven waarop de geheimhouding na vijftig jaar vervalt. In de komende zes jaar zal dus blijken hoe dicht Simon Vestdijk ooit echt bij de Nobelprijs voor de Literatuur is geweest.

Foto: Vestdijks roman 'Juffrouw Lot' uit 1964 met het voorbarige buikbandje over de winst van de Nobelprijs.

Bron: Vestdijkbeeldbank