• Lex van Lieshout

Weinig boetes voor telefoon op de fiets op de Heuvelrug

HEUVELRUG Sinds het zogenoemde 'appverbod' op 1 juli van kracht is, kunnen betrapte fietsers een boete van 95 euro verwachten als zij in het verkeer hun telefoon gebruiken. Met de boetes uit de eerste twee maanden werd landelijk ruim 878 duizend euro opgehaald, maar in de Utrechtse Heuvelrug werden relatief weinig bonnen uitgeschreven hiervoor. Er werden 2,6 per tienduizend inwoners beboet voor deze overtreding. Het landelijk gemiddelde kwam uit op ruim 5,0 boetes per tienduizend inwoners.

In juli en augustus zijn landelijk iedere dag gemiddeld 150 fietsers beboet, omdat ze hun telefoon vasthielden tijdens het rijden. In totaal ging het om ruim negenduizend overtredingen, zo blijkt uit cijfers die LocalFocus heeft ontvangen van het CJIB. De gemeenten Delft, Utrecht, Goes en Weert voeren de lijst aan. In die gemeenten kregen minstens zestien op de duizend inwoners een 'appboete'. In de Heuvelrug werden in twee maanden 13 boetes uitgeschreven. Ter vergelijking: in Zeist waren dit er 33, in Veenendaal 16. Van de twaalf provincies werden in Utrecht met zo'n acht boetes per tienduizend inwoners de meeste fietsers beboet.

Verkeersveiligheidsinstituut SWOV ontdekte in 2017 dat meer dan de helft van de fietsers 'wel eens' hun telefoon gebruikt tijdens het rijden. Als gevolg daarvan rijden deze fietsers langzamer en gevaarlijker: ze rijden bijvoorbeeld tegen de richting of steken zonder te remmen en kijken een kruising over. Er zijn echter geen cijfers over het aantal ongevallen of verkeersdoden als gevolg van afleiding op de fiets.

HANDHAVING De politie houdt geen aparte controles om het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets te handhaven, zo laat politiewoordvoerder Simen Klok desgevraagd weten. Bovendien, als er ter plekke een overtreding geconstateerd wordt, dan kan de dienstdoende agent zelf beslissen of er een bekeuring uitgeschreven moet worden. Dit heeft alles te maken met de zogenaamde 'discretionaire bevoegdheid' die politieagenten de mogelijkheid geeft om naar eigen inzicht te oordelen. ,,Mocht er een gevaarlijke situatie optreden door het gebruik van de telefoon, kan de agent ingrijpen. Maar als de agent op weg is naar een belangrijkere melding mag die ook besluiten om door te rijden."