• Samen met kinderen van Het Sterrenbos en De Regenboog knipt wethouder Gerrit Boonzaaijer het lint door.

    Wilco Willemse

Koenestraat feestelijk opgeleverd

AMERONGEN Na jaren van voorbereiding en verschillende gesprekken met omwonenden, lag begin van dit voorjaar het definitieve ontwerp klaar voor de herinrichting van de Koenestraat in Amerongen. Medio maart werd met de werkzaamheden begonnen. Zeven maanden lang hadden weggebruikers last van afgesloten kruispunten en omleidingen. Maar nu, met een kleine uitloop van de planning, is de aannemer dan eindelijk klaar. De oplevering werd vorige week feestelijk gevierd.

Wilco Willemse

Wethouder Gerrit Boonzaaijer knipte het afzetlint met een enorme schaar door, samen met zes basisschoolleerlingen van Het Sterrenbos en De Regenboog. Boonzaaijer gaf de kinderen nog wat goede tips mee voor het gebruik van de Koenestraat: ,,Natuurlijk ga je het liefst lopend of fietsend naar school en waar het kan, gebruik je dan de zebrapaden om over te steken. Met de snelheidsbeperkende maatregelen is er een veiliger Koenestraat voor jullie."

VEILIGHEID De reden van de werkzaamheden aan de Koenestraat was tweeledig. Projectleider voor de gemeente was Kees van Zutphen: ,,Van omwonenden kwam al jaren de vraag om een veiliger Koenestraat. Deze straat wordt veel gebruikt. Niet alleen door bestemmingsverkeer maar vooral ook als route naar Overberg, Scherpenzeel en Veenendaal. En bij mooi weer is de Amerongse Berg een gewilde plek bij wielrenners en mountainbikers met alle drukte en gevolgen voor de veiligheid van dien. Door het aanbrengen van stoepbanden op de plateaus, voorkomen we dat fietsers de stoep op kunnen met hun fiets en zo in botsing kunnen komen met voetgangers."

WATEROVERLAST De tweede reden was van een heel ander onderwerp. Van Zutphen: ,,Bij forse regenval loopt het water van de Amerongse Berg af, via de Bergweg en de Koenestraat de rest van het dorp in. De wateroverlast wordt steeds groter door de omvang van de buien en in de toekomst zal dat alleen maar toenemen. Daar zijn maatregelen voor getroffen tijdens de werkzaamheden. Er zijn infiltratiebuizen en opvangputten aangelegd onder de weg om het overtollig regenwater de grond in te brengen en zo de druk op het riool te ontlasten. Bij een test afgelopen juli waren we blij verrast. Het systeem verwerkte het losgelaten water ruim binnen de vooraf gestelde normen."

OUDE LEIDINGEN Tijdens de werkzaamheden kwam de bouwploeg van aannemer Gebr De Ronde wel wat verrassingen tegen onder de grond. Van Zutphen: ,,Over de hele lengte van de Koenestraat lagen oude leidingen die niet op tekeningen terug te vinden waren. Je kunt die niet zomaar weghalen en dat maakte de graafwerkzaamheden een stuk lastiger. De schep moest er regelmatig aan te pas komen en dan stond de graafmachine stil. Er moest heel wat gemanoeuvreerd worden om de putten tussen die leidingen te krijgen. Soms was de speling letterlijk een paar centimeter. Uiteindelijk valt de vertraging mee en kan iedereen de berg weer over zonder omleidingsroute."

Na de Koenestraat beginnen nu de werkzaamheden in het oostelijk deel van Amerongen. Meer informatie: www.heuvelrug.nl/amerongenregenwaterproof