• Ria Aukes (links) wordt verrast door bestuursleden Henny Visser (rechts) en Ria Ophoff.

    Els Kwakkenbos

Ria Aukes kwart eeuw bij Korage

DRIEBERGEN Al vijfentwintig jaar staat Ria Aukes (68) als dirigente voor het Driebergse vrouwenkoor Korage. ,,Toen ik in 1994 begon, was het niet per se de ambitie het zo lang te doen, maar het zo leuk: de jaren vliegen voorbij", zegt de jubilaris zelf. De Driebergse vrouwen zijn op hun beurt blij met het enthousiasme en de gezelligheid van Aukes.

Danny van der Linden

Het begon allemaal toen Korage in 1994 op zoek was naar een nieuwe dirigent. ,,Ik was toen dirigent van een kerkkoor in Veenendaal", herinnert Aukes zich. ,,Ze zijn toen eens komen kijken en hebben mij toen gevraagd." Van de beslissing om aan de slag te gaan met Korage heeft de inwoonster van Veenendaal geen spijt gehad. ,,Korage is een heel gezellig koor. Dat is ook wel belangrijk om met elkaar tot een goede zangprestatie te komen", zegt ze.

,,Het is gewoon heel leuk om te doen", gaat Aukes verder. ,,Ik ben dirigent van vijf koren. Korage is daar dus één van. Het is een vrouwenkoor, dan zing je meestal driestemmig en soms vierstemmig. Die meerstemmigheid vind ik leuk. Korage zingt vooral popsongs, musicalliedjes en filmmuziek."

Henny Visser is sinds 2000 betrokken bij Korage en mag zich sinds enige tijd voorzitter van de club noemen. ,,Wij zijn als bestuur erg blij met Ria Aukes", zegt zij. ,,Ria Aukes enthousiasmeert ons om nog mooier te zingen. Ze heeft ons geleerd ons repertoire op een andere manier te zingen. Ze heeft in het koor, samen met de pianist, een hele belangrijke rol."

REIS NAAR SPANJE Voorzitter Visser benadrukt nog maar eens hoe blij het koor met de jubilerende dirigente is. ,,We kennen haar als koor natuurlijk al 25 jaar. Korage is een gezelligheidskoor voor vrouwen. Daar past Ria uitstekend tussen." Volgens Henny Visser is het uitzonderlijk dat een dirigent zo lang bij een koor betrokken is. ,,Ik ken geen andere voorbeelden. Dat zegt ook wel iets over hoe goed Ria en Korage bij elkaar passen."

Er staan voor de leden van Korage leuke dingen in het vooruitzicht. ,,Op 15 september treden we op bij het kasteel in Langbroek en in oktober staat er een optreden in samenwerking met het Stichts Mannenkoor uit Driebergen op het programma", vertellen Aukes en Visser. ,,Maar het meest spannende is misschien wel het feit dat we als koor zijn uitgenodigd voor een korenreis naar Spanje." Visser houdt nog een slag om de arm. ,,Het is allemaal nog niet definitief hoor." Volgens Aukes is dat niet gek. ,,We moeten natuurlijk kijken of we genoeg mensen mee kunnen nemen om een goed optreden te verzorgen."

Korage is op zoek naar nieuwe vrouwelijke leden. ,,Het koor bestaat al sinds 1987 en onze leden worden natuurlijk ook ouder. Dan vallen er ook mensen af", zegt Henny Visser. ,,We kunnen wel wat nieuwe leden gebruiken. Die mogen zich bij mij melden of op maandagavond naar Sparrenheide komen. Daar repeteren we." Kijk ook eens op www.korage.nl of neem contact op met Henny Visser via 06-11187514.