• Archief BDUmedia

Verdachten opblazen flitspaal vrijgelaten

DOORN (JPU) Bijna honderd dagen zaten de twee Doornaars in voorarrest voor het 'opblazen' van een flitspaal en het bezit van drugs en illegaal vuurwerk, maar de Utrechtse rechtbank vond het woensdag genoeg geweest. Na afloop van hun strafzaak lieten de rechters de mannen alvast vrij, in afwachting van de uitspraak over twee weken.

Met het opheffen van het voorarrest lieten de rechters doorschemeren dat de uiteindelijke celstraf niet hoger zal uitvallen dan de duur van het voorarrest. Dat was tegen de zin van de officier van justitie. Zij eiste woensdag een half jaar celstraf, waarvan twee maanden voorwaardelijk, tegen de twee 31-jarige huisgenoten uit Doorn.

LAWINEPIJL De politie hield de verdachten op de avond van 11 januari aan nadat omwonenden rond 23:00 uur een harde knal hadden gehoord en twee mannen hadden zien weglopen bij een flitspaal aan de Dorpsstraat. Aan de paal bleek met tape een lawinepijl van het merk Cobra bevestigd die niet was ontploft. De flitspaal was ook onbeschadigd, maar er zaten wel kruidresten op, en er lagen verse vuurwerkresten op de grond.

LOZE ACTIE Een van de verdachten bekende dat hij de lawinepijl aan de paal had geplakt om af te steken. ,,Een loze actie", erkende hij in een politieverhoor, en ook in de rechtszaal betuigde hij woensdag spijt. ,,Het slaat nergens op." Wel ontkende hij dat hij de flitspaal wilde opblazen. ,,Ik wist wel dat dat niet ging lukken met dat stuk vuurwerk", aldus de man.

BOEVENPAD Volgens de andere verdachte had hij alleen toegekeken, maar dat geloofde de officier van justitie niet. Een huisgenoot van de mannen verklaarde dat hij door beiden was meegevraagd om buiten vuurwerk af te gaan steken, maar dat hij dat had geweigerd omdat hij al problemen vreesde. ,,Ze waren duidelijk op boevenpad", vertelde de huisgenoot aan de politie.

GEEN GEINTJES ,,Dit zijn absoluut geen onschuldige geintjes meer. Dit overschrijdt de grens van baldadigheid flink", hekelde de aanklaagster de actie van de verdachten. Ze achtte de mannen schuldig aan het veroorzaken van een explosie met 'gemeen gevaar voor goederen'. Op grond van een getuigenverklaring en de gevonden vuurwerkresten gaat de aanklaagster ervan uit dat de mannen het na een eerste poging opnieuw wilden proberen met de lawinepijl. De getuige had de mannen na de harde knal terug zien lopen naar de flitspaal.

DRUGS Ook achtte de officier de mannen schuldig aan het bezit van illegaal vuurwerk en privé-voorraden drugs voor eigen gebruik. Die waren op hun kamers aangetroffen. Bij een van de Doornaars lag onder meer zes kilogram hennepgruis. Daarvoor eiste de officier van justitie nog eens 120 uur werkstraf tegen de man.

De advocaten van de verdachten vonden dat hun cliënten bij een veroordeling genoeg gestraft waren met de 97 dagen die de mannen inmiddels in voorarrest zaten. Hun verzoek om ze in afwachting van de uitspraak direct uit voorarrest vrij te laten, werd door de rechtbank gehonoreerd. De uitspraak is op woensdag 2 mei.