• Lex van Lieshout

Verdachte van doodslag op Poolse vrouw in Maarsbergen voorlopig vrij

MAARSBERGEN (JPU) De Utrechtse rechtbank heeft dinsdag het voorarrest opgeheven van de Pool die ervan wordt verdacht dat hij in juli vorig jaar een 25-jarige vrouw in Maarsbergen om het leven bracht. Tijdens een pro-forma-zitting kwam de rechtbank tot de conclusie dat er onvoldoende bewijs is om de voorlopige hechtenis van de man nog langer te laten voortduren.

 

Het slachtoffer, dat ook uit Polen kwam, was de vriendin van de verdachte. Zij werd op 15 juli dood vorig jaar dood aangetroffen in de kamer die het stel huurde in een zogenaamd Polenhotel in Maarsbergen. De avond ervoor hadden de twee, samen met anderen, heel veel gedronken.

De man bekent dat hij zijn vriendin die avond en nacht vier klappen gaf. Drie daarvan waren ook te zien op camerabeelden van de gang van het hotel. Daarbij gebruikte de verdachte steeds zijn vlakke hand, stelde advocate Monique Hilhorst. Ook de vierde klap, die hij de vrouw had gegeven toen zij samen in de kamer waren, zou met de vlakke hand zijn geweest.

Volgens de verdachte leefde zijn vriendin nog toen hij die avond in slaap viel, en merkte hij pas dat zij was overleden toen hij de volgende ochtend wakker werd. Hilhorst stelde dat de mishandelingen door haar cliënt niet het ernstige hoofdletsel konden verklaren waaraan de vrouw volgens onderzoek was overleden. Op de camerabeelden zou wel te zien zijn dat de vrouw minstens één keer hard met haar hoofd op de grond viel, zonder dat haar cliënt ook maar in de buurt was.

De officier vond dat er genoeg reden was om de man in voorarrest te houden. Buren hadden die nacht uit de kamer ruzie gehoord, en ook een harde bonk "alsof er met een ijskast werd gegooid", voerde hij aan. Maar volgens Hilhorst was de verdenking tegen haar cliënt niet sterk genoeg om een langer voorarrest te rechtvaardigen.

De rechtbank bleek het met haar eens en besloot dat de man de inhoudelijke behandeling van zijn zaak in vrijheid mag afwachten. Die vindt waarschijnlijk plaats op 10 april.