• In het kader van NLDoet stak ook de politiek de handen uit de mouwen.

    Danny van der Linden

Verbouwing Oranjekerk vordert

DRIEBERGEN De transformatie van de kerk aan de Oranjelaan begint steeds meer vorm te krijgen. De Stichting Vluchtelingkinderen Driebergen krijgt hierdoor eind deze maand eindelijk de felbegeerde eigen ruimte. ,,De kerk wordt omgebouwd tot een maatschappelijk centrum", aldus bestuurslid Jef Helmer.

Danny van der Linden

Na op verschillende locaties te hebben gezeten, krijgt de Stichting Vluchtelingkinderen aan de Oranjelaan voor het eerst een eigen onderkomen. In de voormalige kerk komt de Eurowinkel, maar is er ook ruimte voor taalcoaches, Prima Perspectief en De Verleiding. Ook De Inloop en het Repair Café krijgen een eigen plek.

VRIJWILLIGERS Jef Helmer is als bestuurslid betrokken bij de Stichting Vluchtelingkinderen Driebergen. Hij zegt:,,We zijn er heel blij mee dat er veel werkzaamheden door vrijwilligers gedaan worden. Dat scheelt onze stichting veel geld. Natuurlijk hebben we ook een aannemer waar we hel blij mee zijn." Bouwbedrijf Van Rhenen sponsorde zelfs hout om een fraaie wand te realiseren. ,,Dat symboliseert de welwillendheid van alle betrokkenen om het initiatief van de stichting te steunen", aldus Helmer die eerder al wees op de grote betrokkenheid van partijen als de Triodosbank konden het pand en de grond gekocht worden. De verbouwing is grotendeels gefinancierd door bijdragen van het Oranje Fonds, Kansfonds, Elise Mathilde Fonds en de Balije van Utrecht. Ook succesvol was de actie 'De club van honderd'. ,,Een prachtig bewijs hoe de Eurowinkel met onze partners geworteld zijn in onze lokale samenleving", vindt Jef Helmer.

Laurens Touwen is als bouwmeester vanuit de Stichting Vluchtelingkinderen betrokken bij de verbouwing. ,,Laurens heeft heel veel tijd gestoken in dit project. Maar ik wil ook Rits Verkerk als vrijwilligerscoördinator en Wim Kroon niet onvermeld laten. Wim is hier elke week aan het klussen", zegt Helmer. Het meest trotst is het bestuurslid op de vloer van het voormalige balkon van de kerk. ,,Dat liep schuin af. Daar zie je nu helemaal niets meer van. Er komen daar kantoorruimtes."

BURGEMEESTER Ook de gemeente Utrechtse Heuvelrug toonde zich bereid tot een positieve bijdrage aan de plannen van de Stichting Vluchtelingkinderen. Tijdens NLDoet op 9 maart koos voltallig College van Burgemeester & Wethouders het bouwproject uit om als vrijwilliger aan de slag te gaan en te helpen met klussen. ,,Dat is heel mooi. Eerst steunde de gemeente ons politiek en financieel en nu steken ze ook nog hun handen uit de mouwen", aldus Helmer.

Ook Burgemeester Naafs was druk aan het klussen tijdens NLDoet. ,,Wij dragen dit project een warm hart toe", vertelt hij. ,,Alle projecten in onze gemeente zijn heel bijzonder, maar wij hebben gekozen om hier te klussen omdat het voor ons extra bijzonder is dat de Stichting Vluchtelingkinderen ons voormalig gemeentehuis gaat verlaten om zich hier definitief te vestigen." Het oude gemeentehuis moet plaats maken voor nieuwbouw. Desgevraagd laat de burgervader weten ook thuis regelmatig te klussen. ,,Dat hoort er allemaal bij. Ik doe alles zelf. Ook burgemeesters moeten het gras maaien."

SPECTACULAIRE OPENING De Stichting Vluchtelingkinderen opent het pand op 21 maart. ,,Dat wil zeggen dat de winkel dan open is voor klanten en geïnteresseerden", legt Jef Helmer uit. ,,De dagen daarvoor vindt de grote verhuizing plaats. Tijdens de opening kan men in kleine groepjes een rondleiding krijgen door het hele gebouw. Wie wil krijgt koffie/thee aangeboden met een petitfour, aangeboden door onze buurman: bakker Oorbeek."

De officiële opening vindt plaats in juni. ,,Ik mag er nog niet veel over zeggen, maar het wordt heel spectaculair", luidt de mysterieuze belofte van Helmer.