• Victor Schutijser

Verbouwing Aurora schiet op

DRIEBERGEN De verbouwing op sportpark De Woerd schiet al op. De contouren van het nieuwe muziekcentrum van Harmonie Aurora worden langzaam zichtbaar. De aannemer wordt geholpen door diverse vrijwilligers van Aurora met ervaring in de bouw.

Victor Schutijser

Afgelopen week werden de laatste details doorgenomen voor het officiële moment dat het contract getekend werd. ,,Uitgangspunt is dat het gebouw klaar gemaakt wordt voor de toekomst. We gaan uitbouwen, maar we maken ook een slag in het duurzaam maken van het gebouw, zowel het nieuwe als het oude deel", weet Steef Jansen, voorzitter van Harmonie Aurora.

ISOLATIE ,,Zo gaan we het gebouw extra isoleren, meer nog dan volgens het bouwbesluit moet", legt Peter van Rhenen van Bouwbedrijf van Rhenen uit. ,,Ook komt er in het ventilatiesysteem een warmtewisselaar. Die zorgt ervoor dat de warmte van lucht die naar buiten gaat, gebruikt wordt bij de frisse lucht die naar binnen komt. Zo warmen de mensen in de ruimte het gebouw op."

METER OP NUL Het gebouw wordt zo ingericht dat de gas- en elektriciteitsmeter richting de nul kan. ,,We zien het als een stukje van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om, nu we gaan verbouwen, alles zo duurzaam mogelijk te maken. We leggen zelf alvast een gescheiden rioolafvoer aan, ook al verwerkt de gemeente hemelwater en afvalwater nog niet apart. Als zij daar klaar voor zijn, hebben wij het al klaar liggen", legt Jansen uit.

DURF Bijzonder is dat het bestuur het aandurft om deze stap te zetten. ,,Het vertrouwen tussen alle partijen is goed, dat is heel belangrijk. Het extra duurzaam maken van het gebouw vergt een extra investering. Dat moet je als vereniging wel aandurven", weet Van Rhenen. ,,Om de warmte van de ruimte nog beter te gebruiken werkt Aurora samen met een BSO. Zo wordt het gebouw overdag en in de avond gebruikt", voegt Jansen toe.

De vereniging is ook betrokken bij het daadwerkelijk uitvoeren van alle plannen. Een aantal vrijwilligers helpt de aannemer om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.

HULP Een van die vrijwilligers die helpt is Kees Jacobsen (69). Bij Aurora speelt hij de bas. ,,Ik heb tien jaar in de bouw gezeten, daarna 35 jaar op de bus. Intussen ben ik nu 5 jaar met pensioen, maar ik vind het leuk om bezig te zijn. Ik help waar ik kan, met alles wat nodig is. Nu veel blokken lijmen, maar ook het sloopwerk doen we zelf", vertelt Jacobsen.

ACTIE Aurora heeft de actie 'Ik steun Aurora' in het leven geroepen. Via flyers die worden verspreid worden de plannen uitgelegd en bestaat de mogelijkheid om een donatie te doen. ,,Er kan ook via iDeal worden gedoneerd", weet Jansen. Mensen die meer willen weten over de verbouwing kunnen het gebouw binnen lopen en terecht op www.iksteunaurora.nl.