• NTR

'Verborgen verleden' opnieuw in Leersum

LEERSUM Schrijfster Nelleke Noordervliet is op zaterdag 26 november de hoofdpersoon in het televisieprogramma 'Verborgen verleden'. In iedere aflevering onderzoekt een bekende Nederlander zijn of haar stamboom. Deze zoektocht naar de familiegeschiedenis brengt vaak onbekende delen uit de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht.

Nelleke Noordervliet is geboren in Rotterdam, maar ooit kwam een deel van haar familie uit deze regio. In het programma komt de schrijfster op het spoor van bijzondere voorouders in Houten, Leersum en Wijk bij Duurstede. Het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht is samen met haar in de archieven van deze plaatsen gedoken en deed verrassende ontdekkingen. Zo werd voorvader Anthonie Lagerweij, burgemeester van Houten, door Franse soldaten op een kar gebonden uit het dorp gevoerd.

TWEEDE KEER Op 16 februari 2013 was acteur Waldemar Torenstra de hoofdpersoon van 'Verborgen verleden'. Een groot deel van deze aflevering speelde zich af in Leersum en Amerongen. In Leersum stuitte hij op het trieste verhaal van zijn oud-oom, een van de drie verzetslieden die op Bevrijdingsdag 1945 nog werd vermoord door Nederlandse SS-ers. Op kasteel Amerongen bleek dat Torenstra verwant is aan graaf Bentinck.

De uitzending met Nelleke Noordervliet is op zaterdag 26 november om 20.30 uur op NPO 2.

verborgenverleden.nl