• De Syrische vlag.

Veel onduidelijkheid over 'Syrië-reis' meisje Driebergen (update2)

DRIEBERGEN Twee meisjes uit Driebergen (15) en Zeist (16) zijn na een opsporingsbericht aangehouden in Turkije. Een meisje van 16 uit Zeist wordt nog vermist. De meisjes zouden vermoedelijk op weg zijn geweest naar Syrië. De drie vertoonden volgens een medewerker van hun school 'vormen van radicalisering'.

Marc Satijn

Woordvoerder Mary Hallebeek van het Openbaar Ministerie (OM) kan dit bericht niet bevestigen. ,,Op dit moment is dit bericht onder meer gebaseerd op geruchten vanuit school", aldus Hallebeek. De meiden zouden gezamenlijk op scholengemeenschap De Breul in Zeist hebben gezeten. Die school heeft maandag de leerlingen middels een brief op de hoogte gebracht.

MELDING Nadat er melding was gedaan vanuit familie over een vermissing, werd er een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd. Hierop ontving het OM zondagmiddag bericht dat twee meiden waren aangehouden in Turkije. Zondagavond zijn de meisjes overgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten en zijn ze weer thuis gekomen. De families zijn overgedragen aan Jeugdzorg en de Raad van Kinderbescherming.

Het Openbaar Ministerie sluit betrokkenheid van derden niet uit. ,,Er is sprake van mogelijk onttrekking aan gezag. Aangezien het hier om meiden van 15 en 16 jaar gaat, sluiten wij een betrokkenheid van een andere persoon niet uit", aldus Hallebeek.

CHARLIE HEBDO Hulpverleningsorganisaties zouden de kinderen kennen, aangezien ze na de zomervakantie in bedekkende kleding op school zouden zijn verschenen. Een interne bron binnen de scholengemeenschap - die vanwege privacyredenen anoniem wil blijven - meldt aan Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant dat al langer bekend was dat de meiden een vorm van radicalisering vertoonden. Zo zouden ze posters van Charlie Hebdo hebben verscheurd, die waren opgehangen na de aanslag op de redactie van het blad in Parijs.

Of het Driebergse meisje deel uit maakt van één van de reeds bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug bekende jihadgezinnen kunnen zowel burgemeester Frits Naafs als het OM niet uitsluiten, noch bevestigen. Op dit moment loopt er nog een internationaal opsporingsbevel naar het derde meisje en is het onderzoek naar de beweegredenen in volle gang.