• Marc Satijn

Vastgoedonderhoud wordt te duur

HEUVELRUG Om de gemeentelijke gebouwen goed te onderhouden, is elk jaar 740 duizend euro extra nodig. Bovendien wil het college nog eens eenmalig 220 duizend euro in het Heuvelrugse vastgoed steken. Verschillende politieke partijen stribbelden donderdagavond tegen. Zij slikken de budgetverhoging niet voor zoete koek en willen gaan sleutelen aan het plan van wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP).

Michiel Schaaij

AFGETIKT Om het onderhoud van gemeentegebouwen op het gewenste niveau te brengen en te houden, zou volgens Boonzaaijer elk jaar 1,3 miljoen euro afgetikt moeten worden. Tot dusver staat daarvoor echter nog geen zes ton in de begroting. Het beoogde onderhoudsniveau is niet luxe, maar wordt door de gemeente als ,,redelijk, met een nette uitstraling en beperkte onderhoudschade" gekwalificeerd.

WONINGEN Behalve het gemeentekantoor, een reeks brandweerkazernes en de cultuurhuizen in Doorn en Leersum heeft Utrechtse Heuvelrug nog talrijke andere panden in bezit. Zo staat de gemeente bij het kadaster als eigenaar geregistreerd van een tiental woningen in Amerongen, Doorn en Driebergen. Ook verschillende kinderdagverblijven en peuterspeelzalen behoren tot de vastgoedportefeuille van de gemeente.

VERWAARLOZING Wethouder Boonzaaijer wil de huurders en gebruikers van die gebouwen tevreden houden, door aan zijn onderhoudsverplichting te voldoen. Bovendien zou verwaarlozing de panden in waarde doen dalen en dat is ongunstig voor de financiële positie van de gemeente. Toch deed de hoogte van het gevraagde budget in de raadscommissie politieke wenkbrauwen fronsen.

GEEN MEERWAARDE ,,Het gaat om meer dan een verdubbeling, dat vinden wij erg veel geld", mopperde raadslid Tim Verhoef (fractie Open). D66-fractieleider Hugo Prakke zei geen meerwaarde in Boonzaaijers plannen te zien. Hij vindt dat de wethouder maar moet zorgen, dat de onderhoudskosten tot de huidige begroting beperkt blijven. Ook het eenmalige extraatje stuitte op bedenkingen van verschillende raadsleden.

SALARIS Van die incidentele uitgave zou 120 duizend euro op gaan aan het salaris van een zogenoemde kwartiermaker. Die nieuwe functionaris moet in twee jaar een vastgoedloket voor de gemeente gaan opzetten. ,,Is dat wel echt nodig?", vroeg VVD-er Ron van der Laan zich af. ,,In de huidige markt is het verkopen van onroerend goed makkelijker dan het verkopen van je auto."