• Werkgroep Sportprijzen
  • Wilco Willemse
  • Wilco Willemse
  • dav

    Wilco Willemse
  • Wilco Willemse
  • Wilco Willemse
  • Wilco Willemse
  • Jeroen van der Veer

Van Hofweegen en Van der Rhee in de prijzen bij Sportgala

HEUVELRUG Thijs van Hofweegen (foto) uit Maarn en Anna van der Rhee uit Doorn zijn vrijdagavond gekroond tot Sportman en Sportvrouw van het jaar van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De uitreiking vond plaats in cultureelcentrum De Binder in Leersum.

Het Sportgala werd gepresenteerd door Bas Ticheler, perschef van het Nederlands Elftal en onderneemster Anne Mulder uit Amerongen. In zes categorieën werden de prijzen uitgereikt door bekende persoonlijkheden uit de regio. Er waren optredens van 'The Voice'-winnaar Jim van der Zee en zijn band en het showballet van EDC-dans uit Driebergen-Rijsenburg/Zeist en zangeres Lisa van de Haar. De huisband For Ever Young met Louis Drabe, zang en gitaar, Eddy de Jong, zang en basgitaar, Koert Kardol, zang en drums en Roy Croes, zang en gitaar zorgde voor de muzikale omlijsting van de avond. Sportwethouder Chantal Broekhuis sloot de feestelijke avond af.

3000 STEMMEN Het Sportgala wordt jaarlijks samen met het Heuvelrug Sport Initiatief georganiseerd door het gemeente- bestuur Utrechtse Heuvelrug. Het evenement is bedoeld om sporters of teams die bijzondere prestaties hebben geleverd in het zonnetje te zetten. De bevolking van de Utrechtse Heuvelrug speelt daarbij ook een rol in de verkiezing. Bijna 3.000 mensen hebben hun stem uitgebracht op de diverse genomineerden. Wethouder Chantal Broekhuis: ,,Sport kan een verbindende rol spelen tussen mensen vanuit diverse achtergronden en leeftijden. Weet u dat de gemeente zo'n 14.000 georganiseerde sporters telt? Hoeveel mensen zijn er wekelijks, individueel of in teamverband, niet bezig om het gezegde 'een gezonde geest in een gezond lichaam' in de praktijk te brengen? En dan maakt het niet uit of het om recreatieve sporters gaat of dat er wedstrijdgericht prestaties worden geleverd. Sport verdient voortdurende stimulering en waardering."

WINNAARS WereldKidz Meent uit Maarn werd de sportiefste basisschool van de gemeente. Het Sporttalent van het Jaar komt uit Driebergen en is de twaalfjarige Teije van der Kooij. Teije is Nederlands kampioen Jeugd Survivalrun en Landskampioen Survivalrun Competitie van 2017/2018. Teije laat zijn enorme talent ook zien in diverse landelijke trailruns en hardloopwedstrijden waarbij hij regelmatig tussen de volwassen heren op het podium staat.

Vereniging Utrechtse Heuvelrug Triathlon Team werd de sportvereniging van het jaar. ,,De energie in deze vereniging is enorm door de liefde voor de triathlonsport en het avontuur in de natuur. Met aanstekelijk enthousiasme worden wekelijks nieuwe leden van ieder niveau verliefd op de prachtige triathlonsport. Inmiddels geven ervaren trainers wekelijks meerdere zwem-, fiets-, en looptrainingen, voor beginners en gevorderden. Altijd volgens het samen-uit-samen-thuis principe, maar met genoeg uitdaging voor iedereen; van topsporter tot breedte- sporter. Ook zet de vereniging zich actief in voor sociale doelen, zoals Bartimeus met Blind Run. Volgend jaar staan er alweer 3 teams, waarvan 1 damesteam, aan de start bij de competitie. Na dit geweldige eerste jaar heeft UHTT de titel sportvereniging meer dan verdiend'', aldus het juryrapport.

SPORTPLOEG De Sportploeg van het Jaar werd Shinty Dames Jong 1. ,,Dit teamhad dit jaar vier doelstellingen: 1. Kampioen worden in de 1e klasse 2. Promoveren naar de Overgangsklasse 3. Plaatsing voor het toernooi om het Landskampioenschap 4. Landskampioen Hockey worden. Een unieke prestatie is geleverd op Nationaal niveau. Dit jonge, enthousiaste team, bestaande uit studenten, heeft onder leiding van trainer/coach Laurens de Kruijf, trainster Eefje Stigter en manager Haike Blaauw een topseizoen achter de rug. Voor het Nederlands Kampioenschap op 24 juni waren de beste teams uitkomend in de hoogste klasse uitgenodigd. En de dames werden Nederlands kampioen door gerenommeerde clubs als Kampong, Amsterdam en Bloemendaal achter zich te laten. Het is maar liefst 37 jaar geleden dat een team van Shinty een landskampioenschap veroverde, en het is het eerste seniorenteam dat dit voor elkaar kreeg'', aldus het juryrapport.

SPORTVROUW Anna van der Rhee won de titel sportvrouw van het jaar en staat haar hele leven al op langlaufski's en het begon allemaal in Stockholm, Maine, in het meest noordooste- lijke puntje van Amerika. Anna was vier jaar lid van het zeer succesvolle skiteam van de University of Utah. Ze heeft overal ter wereld gelanglauft, van Amerika en Canada tot Zweden, Noorwegen en Estland en in alle Alpen landen. Na haar verhuizing naar Nederland in 2007, had ze even genoeg van het langlaufen, maar in 2011 begon het toch weer te kriebelen. Ze wilde voor haar dertigste meedoen aan de open Nederlandse kampioenschappen en won deze in 2012. In 2013 is Anna officieel Nederlander geworden en sindsdien heeft ze alle zestien de Nederlandse titelwedstrijden gewonnen waaraan ze meedeed. Zo ook toen ze vier maanden zwanger was en in 2018 met aanmoedigingen van haar dochter van 7 maanden.

SPORTMAN Tijdens de Paralympische Zomerspelen in Rio de Janeiro in 2016 maakte Thijs van Hofweegen zijn debuut. Hij kwam uit op vijf individuele afstanden. In 2018 liet hij tijdens de Europese kampioenschappen in Dublin zien dat hij zich kan meten met de top van het Europese parazwemmen en heeft de 50, 100 en 400 meter vrije slag gewonnen en werd derde op de estafette. Hij zette met zijn tijd op de 50 meter vrije slag ook een nieuw Nederlands record. Hij heeft er keihard voor gewerkt en de goede dingen gedaan. Het behalen van dit resultaat geeft hem heel veel vertrouwen voor de toekomst. Thijs wil nog beter worden en aan de top blijven. In 2019 komt de zwemmer ook in actie tijdens de WK in Maleisië en hij is op dit moment aan het trainen in Zuid-Afrika.