• Marc Satijn

'Vallen is een groot probleem'

DOORN Een onderzoek onder 320 ouderen in de leeftijdscategorie 65 tot 75 jaar moet gaan zorgen dat er minder valincidenten plaatsvinden. Als onderdeel van de stichting Organisatie Wijkgerichte Zorginfrastructuur (OWZ) nemen op dit moment de Doornse huisartsenpraktijk Djajadiningrat en fysiotherapie Stolterkamp deel aan een pilot, wat tevens uitgerold gaat worden over een deel van Driebergen.

Marc Satijn

 

,,Van de verzekering krijgen wij momenteel opdracht om steeds meer 'de wijk' in de gaan en meer te doen aan preventie", vertelt fysiotherapeut Adriaan Stoltenkamp, die kartrekker is van het project. ,,Aangezien vallen een groot probleem is onder ouderen - met verstrekkende gevolgen - zijn wij aan de hand van doelstellingen een plan van aanpak gaan opstellen om dit probleem aan te pakken", vult hij aan. Het preventieprogramma wordt gesubsidieerd door verzekeraar Achmea.

 

ONDERZOEK Het plan van aanpak is gebaseerd op een onderzoek, uitgevoerd onder patiënten van huisarts Djajadiningrat. ,,Wij hebben onder 320 mensen in de leeftijd 65 tot 75 een enquête uitgestuurd, waarin wij vroegen of mensen wel eens valproblemen ondervonden. Tachtig mensen hadden niets, maar ruim 120 mensen hadden wel eens problemen met hun evenwicht. Daarvan was zelfs bijna de helft wel eens gevallen", zegt praktijkondersteuner Astrid de Graaf, die benadrukt dat álle uitkomsten binnen de praktijk blijven en niet naar de verzekeraar worden doorgespeeld. 

 

De uitkomsten van het onderzoek waren dan ook voor Stoltenkamp en De Graaf reden om verder te gaan met het project. ,,Doordat we zo gemakkelijk in kaart kunnen brengen wat de problemen zijn, kunnen wij - samen met de huisarts - kijken naar eventuele preventieve oplossingen. Zo is een deel van de groep al bij de huisarts bekend, maar een ander deel van de groep zullen wij een advies geven om een keer langs de fysio te gaan. Een kleine groep verzoeken wij ook om - vrijwillig - op consult te komen bij de huisarts", vertelt De Graaf, die hoopt dat mensen reageren op het advies zodat een val voorkomen kan worden.

 

ADVIESLIJST Een ander deel van de groep heeft een advieslijst mogen ontvangen met tips. Enkele tips, waaronder het laten branden van een ganglicht in de nacht voor een toiletbezoek en geen wasgoed laten liggen in het trappenhuis, zijn makkelijk zelf uitvoerbaar. Maar ook staan er enkele tips voor de omgeving: begeleid ouderen met een wijntje op naar hun vervoer.

BEWEGEN Stoltenkamp vult aan dat bewegen een goede oplossing is tegen evenwichtsproblemen. ,,De beenspieren moeten stevig blijven, dus een wandeling maken kan geen kwaad. Het beste is om te voldoen aan de norm: een half uur bewegen per dag", aldus de fysio.

 

Heeft u zelf evenwichts- of valproblemen? Neem dan contact op met de huisarts of maak een afspraak bij de fysiotherapeut. Naar verwachting zal de pilot na juni onder de deelnemende huisartsen in Driebergen worden uitgerold, en bij een eventueel succes zelfs landelijk.