• De bewoners zijn duidelijk blij met de prachtige zelfgemaakte kaarten.

    Corina Blommendaal

Valentijn bij Het Zonnehuis

DOORN Het was dinsdag alvast een beetje Valentijn bij Het Zonnehuis, want kinderen van groep 7 en 8 brachten op drie verschillende afdelingen zelfgemaakte Valentijnskaarten. Zodra de kinderen de afdelingen opliepen, keken de bewoners vol verwachting naar de kaarten. Vooral veel hartjes, dat was een duidelijke overeenkomst tussen alle kaarten.

Corina Blommendaal

Op de afdelingen Vossenbos, Kaapsebos en Stamerbos werden bewoners verrast door de kinderen. Ze fleurden helemaal op toen ze een prachtige kaart kregen. ,,De meeste kinderen vonden het leuk om te doen, sommige hebben zelfs twee kaarten gemaakt", vertellen een paar leerlingen van groep 7.

BEDENKEN ,,We mochten zelf bedenken hoe we de kaart maakten, maar het was wel de bedoeling dat je sowieso 'lieve ontvanger van deze kaart' schreef. Maar de rest mocht je zelf verzinnen van wat je wilde gaan zeggen", vertelt Gijs. ,,Mijn oma heeft hier ook gelegen dus ik was hier wel vaak geweest." Als we later naar de volgende afdeling lopen, wijst hij de kamer waar zijn oma lag aan.

Een andere leerling vertelt dat ze het heel leuk vindt voor de bewoners. ,,De mensen hier krijgen wel kaarten van mensen die ze kennen, maar nu krijgen ze eens een kaart van iemand anders en is het leuk dat kinderen langskomen om dit aan ze te geven." De kinderen vinden de reacties van de bewoners erg leuk. Een bewoonster van het Stamerbos is blij met het initiatief. ,,Dit is goed voor de kinderen om langs te gaan bij mensen die oud of ziek zijn." Op de kaart die zij vol trots laat zien staat 'Ik heb deze kaart voor u gemaakt omdat u dat verdient', met heel veel kleine en grote hartjes. ,,Ik vroeg al hoe ze dat gedaan hadden, maar niet met een malletje hoor, gewoon helemaal zelf. Ik vind het prachtig."

Ook op de andere afdelingen zitten de bewoners al vol verwachting te wachten op hun kaart. Zelfs mensen die anders niet in de woonkamer komen. Groep 8 van De Wijngaard gaat iedere week met steeds weer verschillende leerlingen naar de afdeling Kaapsebos. De kinderen van groep 7 helpen soms mee om dingen te maken voor de ouderen. Daar zit een paar kinderen van groep 8 samen met bewoners fruit te snijden voor een grote fruitsalade. Liesbeth Pater van Het Zonnehuis heeft op De Wijngaard een presentatie gegeven over de invulling van het adoptieproject en er is een heel plan voor de komende tijd.

GROEPJE ,,Volgende week komt het laatste groepje dat kennis komt maken en daarna kunnen we dan wat gerichtere activiteiten doen. Ik zie mensen al op tijd hiernaar toe komen, omdat ze het geweldig vinden dat de kinderen komen. Ze kijken er echt naar uit. En ik denk dat het goed is om de kinderen dit mee te geven en ze op deze manier in contact te brengen met ouderen. Ik hoop dat er een paar leerlingen overblijven die dit zo leuk vinden dat ze het blijven doen."