• Corina Blommendaal

Vakantiehuis Prinses Beatrix Spierfonds

DOORN In Nederland staan negen vakantiehuizen van het Prinses Beatrix Spierfonds, waarvan één in Doorn. Niet in een vakantiepark, maar dicht bij het centrum in de wijk De Wijngaard. Veel mensen rijden er waarschijnlijk langs zonder te weten wat voor huis dit is.

Corina Blommendaal

De meeste mensen met een spierziekte zijn rolstoelgebonden en hebben een aangepaste woning. Bijna alles buiten de deur is onaangepast, waardoor activiteiten vaak moeilijk of onmogelijk zijn. Om de mogelijkheid te bieden om toch relatief onbezorgd op vakantie te kunnen heeft het spierfonds negen volledig aangepaste vakantiehuizen voor mensen met een spierziekte en hun familie. Deze huizen zijn verspreid over het hele land en liggen allemaal in een mooie omgeving.

ALLES AANWEZIG In Doorn staat het Steentjeshuis, vlakbij de dorpskern en kasteel Huis Doorn. Ook zijn er veel wandelroutes in de omgeving die goed bereikbaar zijn met een rolstoel. In de woning is alles wat rolstoelafhankelijke mensen nodig hebben aanwezig. Dat zorgt ervoor dat het even echt vakantie is, ook voor de gezinsleden. Denk hierbij aan tilliften, aangepaste toiletvoorzieningen, aangepaste keuken en sta-op stoelen. Dit zijn extra comfortabele stoelen met hogere armleuningen die ondersteuning bieden bij het opstaan. Ook zijn er een vaatwasser, was- en droogmachine, rolstoel en rollator aanwezig.

VAKANTIETIJD Als gezinnen waarvan één of meerdere gezinsleden een spierziekte heeft een vakantie boeken, kan dit in het hoogseizoen voor maximaal een week. Dit is omdat het Prinses Beatrix Spierfonds zoveel mogelijk patiënten de mogelijkheid wil bieden om gebruik te maken van de vakantiehuizen. Buiten het hoogseizoen kan een vakantiewoningen voor meerdere weken worden gehuurd, maar ook voor bijvoorbeeld een weekend. Er is plaats voor zes personen, waarvan twee rolstoelgebruikers.

GIFTEN De vakantiehuizen worden onderhouden en vernieuwd dankzij de steun van donateurs. Zo werden de eerdergenoemde sta-op stoelen in alle huizen gefinancierd dankzij giften. Maar ook heeft de beheerder van het Steentjeshuis een bedrijf dat zonweringen maakt bereid gevonden een nieuw zonnescherm als duurzame oplossing te schenken. Een mooie bijdrage aan een ontspannen vakantie voor mensen met een spierziekte.