• Archief BDUmedia

Vaccinatiecijfer BMR-prik ruim zeven procent onder de norm

HEUVELRUG Het vaccinatiecijfer van de BMR-prik (bof, mazelen, rode hond)  voor tweejarigen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug lag vorig jaar op 87,1 procent. Daarmee ligt het cijfer ruim zeven procent onder de norm van 95 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert voor de prik.

Dat blijkt uit de meeste recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het vaccinatiecijfer daalde ten opzichte van 2017, toen werd 88,2 procent van de tweejarigen ingeënt met de BMR-prik. In 2010 was het vaccinatiecijfer in de gemeente Utrechtse Heuvelrug nog 92,8.

Begin april is bij drie kinderen op een Haags kinderdagverblijf mazelen vastgesteld. Bij een ander kind in dezelfde leeftijd zijn volgens de GGD Haaglanden serieuze vermoedens. Geen van deze kinderen was gevaccineerd.

BIBLEBELT Gemeenten met een lage vaccinatiegraad liggen vooral in de zogeheten 'biblebelt'. Ook in de vijf grootste steden daalde de vaccinatiegraad voor bijvoorbeeld BMR – de prik tegen bof, rodehond en mazelen – de afgelopen jaren tot minder dan 95 procent.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert voor de BMR-prik (bof, mazelen, rode hond) een vaccinatiegraad van 95 procent als norm. Dit percentage is nodig om zogeheten groepsimmuniteit voor mazelen te garanderen. Ook voor andere ziekten is zo'n ondergrens bepaald. Door bijna iedereen te vaccineren komt een ziekte minder voor en is iedereen beschermd tegen de ziekte, ook jonge kinderen die nog niet beschermd worden door vaccinatie en kinderen waarbij de vaccinatie niet goed werkt. Ze zijn dan beschermd door de immuniteit van de groep.