• Lex van Lieshout ANP

Utrechtse Heuvelrug klimt uit het financiële dal

HEUVELRUG De gemeente stevent voor de komende jaren af op een bescheiden financieel overschot. Dat blijkt uit het begrotingsvoorstel dat wethouder Jan Willem van Dongen (D66) woensdagmiddag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Utrechtse Heuvelrug werd in 2011 nog door de provincie onder curatele geplaatst, maar lijkt nu definitief uit het dal geklommen. Mede daarom is er volgend jaar 200.000 euro beschikbaar voor de viering van het 10-jarig bestaan van de fusiegemeente.

door Michiel Schaaij

Hoewel het ergste financiële noodweer achter de rug lijkt, houdt Van Dongen nog wel een voorzichtige slag om de arm. ,,We zijn niet opeens rijk geworden, dus moeten we niet meteen weer met geld gaan gooien", aldus de wethouder. Bovendien krijgen inwoners nog een bittere pil te slikken. Ondanks de gunstige financiële vooruitzichten van de gemeente, moeten inwoners volgend jaar rekening houden met een verhoging van de afvalstoffenheffing. Sinds 2011 werd het verlies daarop bijgepast uit een speciaal reservepotje. Dat is nu leeg en Van Dongen wil dat het ophalen en verwerken van huisvuil vanaf 2016 weer kostendekkend wordt.

Het dreigende geldtekort bij de jeugdzorg is inmiddels gerepareerd. De brandbrief van de regiogemeenten aan staatssecretaris Martin van Rijn, was succesvol. De regio krijgt nog dit jaar 6 miljoen euro extra voor de jeugdzorg.