• Vincent Jannink

'Utrechtse Heuvelrug bijna op schema met opname asielzoekers'

HEUVELRUG De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft dit jaar meer asielzoekers met een status opgenomen dan van te voren was afgesproken. De doelstelling was om dit jaar 66 'nieuwkomers' op te nemen, maar de gemeente verwacht dat dit aantal op 113 uitkomt. ,,Daarmee is de opgelopen achterstand bijna helemaal ingelopen'', meldt Utrechtse Heuvelrug in een persbericht.

In juni vorig jaar stemde de gemeenteraad van de gemeente Utrechtse Heuvelrug in met het Actieplan nieuwkomers. Met dit actieplan, dat met inbreng van veel inwoners, organisaties en belanghebbenden tot stand is gekomen, zet de gemeente Utrechtse Heuvelrug in op zeven (deels samenhangende) thema's: huisvesting, inburgering, sport en vrije tijd, vrijwilligerswerk, werkgelegenheid, onderwijs en gezondheidszorg. De uitvoering van het actieplan moet er de komende jaren voor zorgen dat nieuwkomers (asielzoekers met een status) zich welkom voelen in de gemeente en zo snel mogelijk mee gaan doen in de samenleving.

Burgemeester Frits Naafs: ,,We hebben afgelopen jaar samen met de netwerkpartners heel veel bereikt voor onze nieuwe inwoners. Afgelopen week organiseerden we een bijeenkomst voor alle netwerkpartners waarbij we samen terugblikten, maar ook vooruitkijken. Hoe zorgen we ervoor dat ook in 2018 nieuwe inwoners succesvol kunnen integreren? Een handig hulpmiddel hierbij is de Wegwijsapp, een smartphone applicatie, die de nieuwkomer helpt zijn weg in onze gemeente en in Nederland te vinden. Daar gaan we mee aan de slag en deze app zal in het voorjaar 2018 gebruiksklaar zijn."

Meer informatie over het actieplan is te vinden op www.heuvelrug.nl/asielzoekers.