• Marc Satijn

Urgentieverklaring voor bewoners Wildzicht

LEERSUM De nog overgebleven permanente bewoners van camping Wildzicht aan de Gooyerdijk hebben van de gemeente een urgentieverklaring voor een woning gekregen. Daarmee komen ze sinds gisteren in aanmerking voor een sociale huurwoning in één van de Heuvelrugdorpen. Als tegenprestatie worden de betrokken bewoners wel verplicht om mee te werken aan een hulpverleningstraject en aan eventuele schuldsanering.

Michiel Schaaij

Burgemeester Frits Naafs benadrukt dat de urgentieverklaring aan voorwaarden gebonden is. ,,De mensen krijgen niet zomaar een gezellig huis. Ze moeten ook verder geholpen willen worden." De verwaarloosde boerencamping Wildzicht wordt al jarenlang bevolkt door voormalig daklozen en mensen met een verslavingsproblematiek. Maar volgens de gemeente is permanente bewoning op het alternatieve kampeerterrein van eigenaar Bert van Doorn niet toegestaan.

ONTRUIMEN Aan het gedogen van de camping kwam dit jaar een eind. Naafs wilde Wildzicht afgelopen juni al ontruimen, maar de rechter gaf de bewoners meer tijd om een alternatief te zoeken. Sommigen van hen hebben inmiddels elders onderdak gevonden. De overgebleven bewoners krijgen van Naafs tot 7 oktober de tijd om met hun urgentieverklaring een sociale huurwoning te vinden.

GEEN DOORSTART Mochten er de komende weken onvoldoende sociale woningen beschikbaar komen, dan sluit Naafs een verlenging van drie weken niet uit. Na de sluiting van Wildzicht mag eigenaar Van Doorn op zijn terrein wel weer een minicamping starten. Maar Naafs waarschuwt dat een doorstart met enkele van de huidige bewoners niet bespreekbaar is voor de gemeente.

OUDE CARAVAN De meeste bewoners die de afgelopen decennia op Wildzicht een dak boven hun hoofd vonden, raakten eerder hun eigen woning kwijt en konden nergens anders terecht. Sommigen verbleven tien jaar of langer in oude caravans op het terrein. Dankzij campingeigenaar Van Doorn hadden ze daar een vast woonadres, waardoor ze onder andere in aanmerking kwamen voor financiële hulpverlening.