• Coffeeshop Flamingo in Driebergen.

    Michiel Schaaij/Dorpsjournalist

Twijfels over coffeeshop Driebergen

DRIEBERGEN De Heuvelrugpolitiek weet zich geen raad met de Driebergse coffeeshop. Veel omwonenden zeggen de overlast zat te zijn, maar een alternatieve locatie lijkt vooralsnog niet voorhanden. Een permanente sluiting is geen oplossing, denken de meeste partijen. Dan verplaatst de handel zich naar de straat en heeft de gemeente er helemaal geen grip meer op.  

Michiel Schaaij

Begin juli sloot burgemeester Frits Naafs coffeeshop Flamingo en de zes weken die volgden, waren voor sommige omwonenden een verademing. ,,Ik heb een geweldige zomer gehad en dat kwam niet alleen door het mooie weer", vertelde buurtbewoner Hans Nouwens donderdagavond in de raadscommissie. ,,Opeens werd er niet meer geraced door de straten en liepen er geen louche figuren meer rond."

ANONIEM Buurtbewoners baalden toen de sluiting van Flamingo bij de rechter geen stand hield en de deur van de coffeeshop weer open ging. Volgens Nouwens durven sommige omwonenden hun klachten alleen nog anoniem te uiten, uit angst voor represailles. ,,Er komen ook keurige klanten, maar wij hebben schoon genoeg van de anderen. In een woonwijk hoort geen coffeeshop", aldus Nouwens.

RECHTBANK Zolang de juridische procedures rond de sluiting van afgelopen zomer nog niet zijn afgerond, kan burgemeester Naafs niet het achterste van zijn tong laten zien. De zaak rond coffeeshop Flamingo dient binnenkort in de commissie bezwaarschriften en waarschijnlijk is daarna de rechtbank weer aan zet. Wel bezweerde Naafs, dat de gemeente serieus met klachten van omwonenden omgaat.

CAMERA De suggestie dat een deel van de overlast afkomstig zou zijn van de naburige snackbar, werd door Naafs ontkend. Volgens hem heeft de sluiting van afgelopen zomer uitgewezen, dat het vooral coffeeshopklanten zijn, die voor overlast in de buurt zorgen. Wellicht zou permanent cameratoezicht enig soelaas kunnen bieden, maar daarvoor moet het Openbaar Ministerie toestemming geven.