• Marc Satijn

Tweehonderd euro voor Stichting Beertje

DOORN De Stichting Beertje zoekt meer donateurs en vrijwilligers. De Maarnse stichting vangt katten op in hun laatste levensfase. ,,Katten die niet meer kunnen worden geplaatst in het netwerk om het baasje heen en die niet meer geplaatst kunnen worden via de reguliere kanalen, kunnen bij ons terecht. Maar ook katten met diabetes, aangezien baasjes de verzorging van deze katten om praktische redenen vaak niet op zich kunnen namen", legt oprichtster Emilie Mandersloot uit.

Marc Satijn

Volgens Mandersloot heeft het best een impact om een suikerziektepatiënt te verzorgen. Iets wat beaamd wordt door dierenarts Twan Derksen van het Diergeneeskundig Centrum Doorn, waar de stichting een nauwe samenwerking mee heeft. ,,Alleen al het twee keer per dag prikken durven de baasjes vaak niet. Zeker in de eerste fase dienen ze ook vaak gecontroleerd worden en moet er bloed worden afgenomen. Emilie Mandersloot kan dit zelf gewoon thuis doen, aangezien zij paraveterinair is", legt Derksen uit.

WELZIJN Het huis van Mandersloot -aan de Ted Visserweg in Maarn- is dan ook een waar kattenparadijs. ,,Het welzijn staat bij ons bovenaan. We creëren een thuissituatie voor de katten. Zo hebben wij een aparte ruimte ingericht als poezenkamer, maar liggen ze ook heerlijk uit te buiken op een bank", legt Mandersloot uit. Om iedere kat de juiste aandacht te geven maximaliseert ze dan ook het aantal tot elf. ,,Maar bij drukke katten hanteren wij er negen tot tien, met maximaal vier katten met suikerziekte."

Aangezien Mandersloot haar dagritme aanpast op de katten, kan ze de juiste zorg verlenen. ,,Daarnaast hebben we een goede samenwerking met de dierenarts en ben ik inmiddels zelf opgeleid tot paraveterinair. Maar bovenal heb ik er de tijd voor omdat ik het leuk vind."

DROOM Mandersloot heeft een duidelijk toekomstbeeld voor ogen met de stichting. ,,Als Maarn voor honderd procent goed draait, ook financieel, willen wij gaan uitbreiden. Een landelijke Stichting Beertje. Hoe? Geen idee, maar de droom is er wel", aldus de oprichtster. Dat het succesvol is, blijkt, want de stichting kampt reeds met wachtlijsten. ,,Wij krijgen zelfs katten vanuit het buitenland. We zijn niet de enige in het land, maar blijkbaar wel goed bevonden."

VRIJWILLIGERS Wie de stichting wil ondersteunen, kan doneren via de website óf zichzelf aanmelden als vrijwilliger. ,,Wij zoeken altijd nog oppasvrijwilligers zodat Emilie ook af en toe een avond weg kan. Maar ook om schoon te maken, eten te geven en meer klussen te doen. Hoe dan ook: als iemand denkt iets voor ons te kunne betekenen, meld je aan", nodigt de voorzitter van de Stichting Beertje Hildegonde Mostert uit.

Daarnaast is de stichting op zoek naar vastere donateurs: 'De Enige Echte'. Baasjes op afstand die met een maandelijkse financiële bijdrage net dat extra steuntje geven. ,,In ruil geven onze katten regelmatige update van hun wel en wee, zodat hun Enige Echte kan zien hoe waardevol de bijdrage is", aldus Mandersloot. Aanmelden als donateur, vrijwilliger op Enige Echte kan via www.stichtingbeertje.nl Inmiddels heeft Diergeneeskundig Centrum Doorn al een financiële bijdrage geleverd. ,,Wij hebben een tijdje een spaarpot op onze balie gehad, waar iedereen een bijdrage in kon doen", vertellen assistenten Angélique Derksen en Julia Veltman trots. Met resultaat: de eerste cheque met een waarde van 200 euro is een feit.