• Gluren op de Heuvelrug, optredens in de huiskamer.

    Victor Schutijser

Tweede editie Gluren op de Heuvelrug

HEUVELRUG Veel mensen vinden het leuk: een kijkje nemen in het huis van andere mensen. Deze nieuwsgierigheid wordt bij Gluren op de Heuvelrug gecombineerd met optredens in een huiselijke setting. Tijdens deze tweede editie op zondagmiddag 26 november bieden ruim dertig huiskamers in Driebergen, Doorn en Leersum een podium voor lokaal talent.

Victor Schutijser

Eén van de deelnemers die haar huiskamer openstelt is Liselotte Maas, die al een jaar in Driebergen woont. ,,Ik heb de ruimte en vond het een mooi initiatief! Meegenieten van elkaars talent is fantastisch en het is leuk om bij elkaar te kijken. Het is ook een leuke manier om kinderen in aanraking te laten komen met cultuur", aldus Maas. In de huiskamer van Maas staan twee verhalenvertellers op het programma.

Het evenement wordt voor de tweede keer georganiseerd door Joyce Delpeut, Cultuur- en MediaCoach Utrechtse Heuvelrug. Zij combineert huiskamers en artiesten om tot een afwisselend programma te komen.

MUZIEK DELEN Simon Bauke (17) is artiest en doet mee aan Gluren op de Heuvelrug. ,,Mijn muziek delen met andere mensen is super. Het liefst wil ik de hele wereld blij maken met mijn klanken", vertelt Bauke, die al ervaring heeft met andere gluren-festivals zoals in Houten.

,,Het spelen in huiskamers is wat intiemer dan het spelen op een podium. Er is natuurlijk veel minder publiek, met twintig man zit een huiskamer al vol. Daardoor is de band met het publiek anders, mensen zijn echt stil om te luisteren en ik heb meer contact met ze", vertelt Bauke.

Voorafgaand aan zijn optreden bij Gluren op de Heuvelrug maakt Bauke niet alleen kennis met de eigenaren van de huiskamer, maar ook met de piano in de huiskamer. ,,Anders ken je de sfeer niet, elke piano heeft een ander geluid en een ander gevoel. Dat even testen inspireert en zorgt dat je anders gaat spelen", weet Bauke.

EIGEN COMPOSITIES Het werk dat Bauke speelt komt voort uit improvisatie. Door te improviseren achter de piano en dat verder uit te werken vormt hij eigen composities. Ook tijdens het uitvoeren zit er een element van improvisatie in zijn werk. ,,Elke uitvoering is verschillend", licht Bauke toe.

Voor de huiskamereigenaren heeft de organisatie in samenwerking met Albert Heijn een 'Gluren pakket' samengesteld. Hierin vinden de huiskamereigenaren onder andere koffie en thee, die ze de bezoekers kunnen aanbieden. In het pakket zit ook een spaarpot, waar de vrijwillige bijdrage van de bezoekers in gedaan kan worden.

,,Het idee is dat je op de fiets kunt springen en naar een huiskamer gaat, je wandelt zo naar binnen en krijgt een optreden van lokaal talent", vertelt Delpeut. Het doel is om de hele Heuvelrug aan het gluren te krijgen, voor de volgende editie in 2018 is de organisatie dan ook opzoek naar huiskamers in andere dorpen.

Gluren op de Heuvelrug is op zondagmiddag 26 november in Driebergen, Doorn en Leersum, met optredens elk heel en elk half uur.