• Monique José Timmermans

Tweedaagse wandeltocht start dit weekend

HEUVELRUG Alle voorbereidingen zijn bijna klaar, de Heuvelrug 2 Daagse kan dit weekend van start. ,,Het wandelweer is goed en we hebben er ongelooflijk veel zin in", aldus initiatiefnemer Cees van Dijck uit Driebergen en Marga van het Erve, die de organisatorische faciliteiten van de Amerongse Stichting Green Race inbrengt. ,,Zij is mijn steun en toeverlaat geworden in de afgelopen maanden."

Monique José Timmermans

,,Het is best spannend om een tweedaags evenement te organiseren. Immers de deelnemers zijn veel langer onder onze hoede dan bij andere activiteiten die we vanuit Green Race organiseren", vertelt Marga van het Erve. ,,We hebben natuurlijk wel de ervaring en kennis van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en een pool van vrijwilligers waar we altijd op kunnen rekenen. Ook De Bonte Vlucht, de start- en finishlocatie op beide dagen, denkt enorm mee om van de 'afterparty' een gezellig feest op het sfeerplein te maken. Hier staan kramen met lokale ondernemers en ook in de mogelijkheid voor een voetmassage is voorzien.''

NATUUR De organisatoren zijn zelf fervente wandelaars. De Nijmeegse en Apeldoornse Vierdaagse hebben ze al in de benen: ,,Toch is dit een ander soort wandeltocht. Beide routes – oost- en westwaarts ten opzichte van de Bonte Vlucht – gaan door de natuur. Asfalt wordt vermeden. Doordat je 20 of 40 km per dag loopt, kom je ook echt alle landschappen van de Heuvelrug tegen. Bos, heide, zandverstuivingen en water. En daarnaast hoogteverschillen, soms is het parcours echt een 'kuitenbijtertje' zoals bij de zandafgraving in Maarn."

ONDERHOUD Er wordt niet alleen genoten van de omgeving, maar ook wat teruggegeven. ,,Van het inschrijfgeld is een kwart bestemd voor het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Zij kunnen de helft van die bijdrage besteden aan regulier onderhoud van bijvoorbeeld paden en bankjes. De andere helft is bestemd voor een project dat is aangevraagd door een van de grondeigenaren. Zo werkt het bij alle evenementen die Green Race organiseert."

De deelnemers krijgen ook een biologisch afbreekbare afvalzak mee voor hun eigen afval en mogelijk zwerfafval dat onderweg wordt opgeraapt. Uiteraard wacht aan het eind van de rit een aandenken. Ook hier zijn Van Dijck en Van het Erve dicht bij de natuur gebleven. ,,De medailles zijn van hout met een brandstempel erop, gemaakt door een dagbesteding voor sociale activering."

ROUTES Zelf hebben ze de routes al gelopen. ,,In de kokende hitte van afgelopen zomer hebben we alle paden en locaties voor controleposten gecheckt. De route is uitgeschreven en door de deelnemers indien gewenst uit te printen, beschikbaar op GPX en smartphone en gemarkeerd met bordjes op cruciale punten. Bovendien zullen routecontroleurs rondfietsen om waar nodig hulp te bieden."

Het startsein voor zowel de 20 km (08.00 uur) als de 40 km (11.30 uur) wordt op zaterdag 1 september gegeven door burgemeester Frits Naafs. Door de gespreide starttijd zullen alle wandelaars tussen 16.00 en uiterlijk 18.00 uur finishen. Opgeven kan via www.greenrace.nl of op de dag zelf bij de organisatie.