• Fotokring Heuvelrug
  • Fotokring Heuvelrug

Twee Marken wordt kasteel bij voorstelling Ridder Fulco

MAARN ,,Een groot en veelomvattend project is het geworden waar veel mensen bij betrokken zijn, zowel orkestleden als ook anderen uit Maarn", vertelt Jeannette Marcus over de kinder-matinee over Ridder Fulco die door het 35-jarige Hamonieorkest Manderen uitgevoerd wordt op zondag 11 november om 14.00 uur in De Twee Marken. Zij is een spin in het web van de organisatie namens Harmonieorkest Manderen. ,,Het groeit onder onze handen en het is zo leuk! Het verhaal, de muziek, de kleding, de fotoshoot en de zaal die omgetoverd wordt tot een kasteel." Ridder Fulco was immers de eigenaar van Kasteel Maarsbergen.

Monique José Timmermans

Het begint natuurlijk al bij het lokale verhaal over Ridder Fulco van Kasteel Maarsbergen. Die historie is door Petra van der Snoek herschreven naar een muzikale vertelling voor kinderen uit groep 3 tot en met 6 van de basisschool. Van der Snoek: ,,Het verhaal moet voor hen spannend zijn, met humor en weinig bijzaken en zonder opsomming van jaartallen. Beeld is een extra ondersteuning van de sfeer."

MUZIEK Dirigent Harm Vuijk heeft de muziek bij het verhaal gezocht. ,,Niet te lang en te donker, echte harmonie – dus blaasmuziek, het is dus geen popmuziek of kinderliedjes. Expres heb ik gekozen voor muziek die niet te bekend is, dan blijft er meer ruimte voor de verbeelding van dit verhaal. Maar natuurlijk zullen er ook stukken tussen zitten die mensen herkennen."

BETROKKENHEID Doordat er zoveel inwoners bij betrokken zijn, gonst het in het dorp. Marcus: ,,De Fotokring Heuvelrug is een dag met ons op pad geweest om foto's te maken op verschillende locaties. De familie Zeilmaker uit Maarn heeft daarvoor kleding beschikbaar gesteld. Hun hobby is middeleeuws boogschieten en zij hebben geweldig goed de sfeer met de juiste combinatie aan kleding en wapens weten neer te zetten. Op ieder detail is gelet, van schoenen tot brillen, van de achtergrond bij het Raadhuis en in de natuur tot degene die bijvoorbeeld de paarden moest vasthouden."

MIDDELEEUWSE SFEER Voor de orkestleden gaat het steeds meer leven en één geheel worden. Ze hebben een rol als figurant in de fotoserie, ze oefenen de muziek en er zijn decor bouwdagen. ,,De zaal in de Twee Marken wordt omgetoverd in een kasteel met een brug, het orkest heeft aangepaste kleding en ook voor de verteller – Els Doornekamp - is er een middeleeuws kostuum. Eigenlijk bleek er gaandeweg steeds meer te moeten gebeuren en met de groeiende groep enthousiaste mensen wordt het telkens leuker om te doen. Iedereen brengt ideeën in. De voorpret is al een feestje en dan moet de uitvoering nog beginnen", lacht Marcus.

WELKOM Petra van der Snoek: ,,We merken nu al dat veel meer mensen dan de (groot)ouders met kinderen willen komen. Iedereen is natuurlijk welkom. Wie van muziek houdt, vindt dit leuk." Om de kinderen voor te bereiden op de historische legende van Ridder Fulco, onze eigen dorpsgeschiedenis, zijn er gastlessen op de basisscholen.

VOORSTELLING De voorstelling is op zondag 11 november in De Twee Marken te Maarn, aanvang om 14.00 uur en het duurt ongeveer een uur. De zaal is open vanaf 13.30 uur. De toegang is gratis en de kinderen mogen uiteraard ook in sfeer verkleed komen.