Twaalfde serie voor 'Vrienden van de Andrieskerk'

AMERONGEN Zaterdag 2 juli is het eerste concert in een reeks orgelconcerten in de Andrieskerk. De stichting 'Vrienden van de Andrieskerk' organiseert deze serie concerten inmiddels voor de twaalfde keer.

Pander Roskam

Voorzitter Hans Herremans: ,,De stichting is opgericht om mensen bij het gebouw te betrekken, onder meer door bij te dragen in de onderhoudskosten. Het is een monument wat alle Amerongers aan het hart ligt. Het is niet de bedoeling dat de stichting de hervormde gemeente ondersteunt. Het gaat uitsluitend om de financiering van het onderhoud van het monument. Met name van het exterieur, want de buitenkant, daar kijkt iedereen naar. Door die aanpak hebben we veel mensen naar ons toe kunnen halen die verder niet zo veel met een kerk als zodanig hebben."

GEBRUIK De stichting wil ook alternatief gebruik van het gebouw vorm geven. ,,In een kerk heb je één keer in de week een bijeenkomst , daarnaast af en toe een trouwerij, soms een begrafenis maar verder wordt het gebouw niet veel gebruikt. Wij waren één van de eersten die op een geregelde basis ook concerten wilden geven in de kerk. Dan gaat het niet om kerkmuziek maar om bijvoorbeeld klassieke muziek, of profane muziek. Het was wel een cultuurschok dat we in de pauze dan een kopje koffie dronken en na afloop een glaasje wijn. In de kerk! Dat lag gevoelig maar het is nu geen punt van discussie meer."

Binnenkort wordt het interieur verbouwd vanwege het samengaan van de Hervormde en de Gereformeerde Kerk en daaruit volgt een verbouwing. ,,Wij pleiten in de bijbehorende discussie om het gebouw zo multifunctioneel als mogelijk in te zetten. Per slot van rekening is het zo ongeveer de grootste concertzaal van Amerongen."

ORGEL Er is inmiddels een redelijk bestand van organisten die het orgel willen bespelen. ,,De organisten komen vaak hier direct uit de omgeving, die lol hebben in de kerk maar ook in het orgel, dat beroemd is om zijn fraaie geluid."

Het orgel is een mooi voorbeeld van orgelbouw uit de negentiende eeuw. Het is in 1862 gebouwd door de firma Bätz-Witte. Dezelfde firma die bijna honderd jaar eerder het orgel bouwde voor de familie van Reede van het kasteel Amerongen.

De entree voor de concerten is vrij. ,,Na afloop van het concert staat de koster met een orgelpijp, met een gleuf erin waar mensen een bijdrage in kunnen doen. Daarmee dekken we de kosten voor het concert: Een gedrukt programma, met daarin wat informatie over de organist en natuurlijk een kleinigheid voor de organist want die doet het eigenlijk ook voor niets.

ORGANISTEN De reeks concerten wordt geopend met een optreden van Gerben Budding, de hoofdorganist van de Grote Kerk in Gorinchem. De zaterdagen daarna spelen achtereenvolgens Sjoerd van Geuns (9 juli), Jaco van de Werken (16 juli), Kees Alblas (23 juli) en Jan Willem Kirpestein (30 juli). Peter Neeteson verzorgt op 20 augustus het laatste concert.

De aanvangstijd van de concerten is 16:00 uur.